Groningers willen Herepoort terug van Rijksmuseum Amsterdam

In Groningen is een actiegroep gevormd die zich wil inzetten voor het terughalen van de Herepoort uit Amsterdam naar Groningen. Deze poort staat momenteel bij de ingang van de museumtuin van het Rijksmuseum, waar hij in 1885 door architect Pierre Cuypers werd heropgebouwd. 

Actievoerder Ger Bos stuitte enige tijd geleden op foto’s van de ‘Arc de Triomphe’ van Groningen. ‘Het zou geweldig zijn als de poort weer op het Hereplein in Groningen komt te staan’, vindt Bos.

De poort werd in 1878 overigens door de Groningers zelf gesloopt, vanwege stadsuitbreiding. Een deel van de poort kwam terecht bij het Rijksmuseum. Samen met de resten van een Deventer stadspoort en resten van een gesloopt Amsterdams pand werd er daar een nieuwe poort van gemaakt.

Het Rijksmuseum ziet niets in de verhuizing. Dat heeft er onder meer mee te maken dat de Herepoort dus niet zelfstandig in Amsterdam staat maar is samengevoegd met de Deventer poort.

Gorcumers ook in actie

De Gorcumse waterpoort in de tuin van Rijksmuseum Amsterdam. Foto: RCE via wikimedia CC BY SA 4.0

Na het nieuws van de Groningers, willen nu ook de Gorcumers hun poort terug van het Rijksmuseum in Amsterdam. Toen de Waterpoort van Gorinchem in 1893 werd gesloopt liet niemand een traan. Fragmenten van de stadszijde, de mooiste kant van de toren, zijn vervolgens naar het Rijksmuseum in Amsterdam gegaan. Daar heeft architect Pierre Cuypers de watertoren opnieuw opgebouwd in de tuin, naast de Herepoort van de Groningers.