De leukste erfgoed- en geschiedenispodcasts (volgens de Erfgoedstem)

Luister je graag naar een podcast tijdens de afwas? Of misschien in de auto of trein? De één heeft liever een mysterie met een goede verteller, de ander heeft liever een gesprek. Maar, wat we allemaal willen, is een nieuwe podcast over erfgoed. Wij zetten de allerleukste podcasts voor erfgoedliefhebbers op een rijtje. Weet u zelf nog een leuke podcast die niet in dit rijtje mag ontbreken? Plaats uw reactie onder dit bericht.

OVT

Misschien ken je deze populaire podcast-serie van de VPRO al. Het is een favoriet van al onze redactieleden. Deze podcast omvat heel veel verschillende geschiedenis-onderwerpen in een radioformat (ook niet erg als je even niet oplet).

De podcast is iedere zondag te beluisteren op NPO radio 1 tussen 10.00 en 12.00, op spotify en online

Brabants Erfgoed Podcast

Bij Brabants Erfgoed Podcast duik je de diepte in met gesprekken van experts rond verschillende Brabantse erfgoedthema’s. Ook aan te raden voor niet-brabo’s.

Beluister deze podcast op Spotify of online.

Blik achteruit

Welk verleden ligt ten grondslag aan hedendaagse problemen? Kunnen historische patronen ons helpen het heden te begrijpen? Wie de geschiedenis niet kent, begrijpt weinig van het heden. Alsof je een boek halverwege openslaat zonder de voorgaande bladzijdes te lezen. In Blik achteruit gaan Utrechtse en Amsterdamse historici met aansprekende gasten op zoek naar de historische wortels van actuele kwesties.

Luister via Spotify of online.          

The Archeology Channel

In deze wekelijkse podcast wordt je in ruime 10 minuten bijgepraat over archeologisch nieuws wereldwijd. Deze podcast is Engelstalig.

Beluister via Spotify of online.  

        

Klara

Liever luisteren naar zo’n zachte Vlaamse stem? Klara, dé radiozender voor klassieke muziek in Vlaanderen, maakt heerlijke podcasts waarbij je kunt wegdromen. Verhalen over beroemde figuren, steden of gebeurtenissen uit de Westerse geschiedenis worden afgewisseld met klassieke muziek. Favoriet bij onze redactie zijn onder andere ‘De Bourgondiërs’, ‘De Zonnekoning’ en ‘Looking for Jane’.

Beluister de podcasts via Spotify of online.

Verborgen Verhalen

De ANWB-podcastserie Verborgen Verhalen is een leuke, luchtige podcast waarbij spannende mysteries, lokale mythes of bijzondere natuurverschijnselen worden uitgediept. Verhalen uit alle uithoeken van Nederland, die vaak al eeuwen van mond-tot-mond gaan maar nog weinig bekend zijn. Zijn het fantasierijke sprookjes? Of is er werkelijk iets vreemds aan de hand met deze plekken? Zet je koptelefoon op en ga mee op ontdekkingsreis in Nederland.

Deze podcast is te beluister bij Spotify, Deezer, Stichter, iTunes en online.

Verborgen in het volle zicht

In ‘Verborgen in het volle zicht’ bezoekt Simon Heijmans bijzondere plekken in Nederland die je zo voorbij zou kunnen rijden, maar waar iets staat te gebeuren. Dit doet hij in opdracht van de Erfgoed Deal. Zij steunen projecten waarin erfgoed een betekenisvolle rol speelt in de verandering die deze bijzondere plekken zullen ondergaan in de aankomende jaren.

Deze podcast is te beluisteren via Spotify of online.

In our time: History

“In onze tijd…”, deze Engelstalige podcast van de BBC maakt je nostalgisch naar vroegere tijden. Historicus Melvyn Bragg gaat iedere week in gesprek met drie experts over een historisch onderwerp.

Deze podcast is te beluisteren via Spotify of online.

Koerstrui                                                             

Een podcast voor liefhebbers van erfgoed én wielersport. Deze podcast wordt gemaakt door Ruben Van Gucht voor het Wielermuseum De Velodroom. ‘Koerstrui’ is een vlotte podcast waarbij bekende mensen uit de wielerwereld hun drie favoriete wielertenues mogen kiezen. Daarbij volgen er uiteraard leuke anekdotes en spannende verhalen uit de ‘buik van het peloton’.

Luister deze podcast via Spotify, Apple podcast of online.