De Open Monumentendag Podcast bezoekt Strandbad Winterswijk

Strandbad Winterswijk

Open Monumentendag komt er weer aan. Vincent Bijlo en Hein van Beek bezoeken samen met kenners verschillende monumenten. Bijlo luistert, Van Beek kijkt en de kenners vertellen. Bijlo: “We brengen de monumenten tot leven, we geven ze een plaats in de geschiedenis van Nederland die ze verdienen.” De tweede aflevering gaat over het Strandbad van Winterswijk.

Zwemmen bij mooi weer in een Rijksmonument, jazeker, dat kan, in het authentieke Strandbad Winterswijk. Het is er paradijselijk op deze dag. De vogels fluiten, de zon probeert het dunne wolkendek te doorbreken, de wind is lauw en het water ligt er aanlokkelijk bij.

Het ligt in het oude greppellandschap met beekdalen. Vroeger was hier een katoenblekerij gevestigd. Het bad werd in de jaren 30 van de 20ste eeuw uitgegraven door werklozen, die daar 30 cent per uur voor kregen, bovenop hun uitkering.

Op de veranda van restaurant Lev By Mike, dat gevestigd is in de voormalige badmeesterswoning ontmoeten Vincent en Hein hotelier Kees Hensen, een horeca-man met een voorliefde voor Rijksmonumenten.

Vincent en Hein lopen met Kees naar het bad en spreken over de geschiedenis. Van de opening in augustus 1933, tot de sluiting in 2001 en de heropening in 2011. Hele generaties Winterswijkers hebben hier leren zwemmen. In de badhokjes zijn talloze liefdes ontstaan. Hein trekt zich, terwijl wij praten over het familiebad, dat een lieve, prettige nostalgie ademt en Kees’ restaurant. Hein verschijnt even later in zijn meegebrachte zwembroek. De eenden slaan meteen op de vlucht. Hij beklimt de duiktoren. En ze hadden nog wel zo gezegd: “geen bommetje.”

Kijk voor de openingstijden van het Winterswijkse strandbad op www.strandbad.nl

Beluister de podcast HIER.