Na jaren van juridisch getouwtrek oordeelde de Hoge Raad afgelopen december dat het St. Ludwigklooster in Vlodrop gesloopt mag worden. Pogingen van erfgoedorganisaties om het complex tot monument te verklaren bleken ongegrond. Twee hossende olifantensculpturen illustreerden de feestelijke stemming nadat de Hoge Raad had beslist dat het St. Ludwigklooster in Nationaal Park Meinweg in het Limburgse Vlodrop mag worden gesloopt. Daarmee kwam een einde aan procedureel geharrewar rond een gebouw dat sinds mensenheugenis leeg staat. Een schets van de strijdpunten aan de hand van juridische stukken is leerzaam voor de opgave van nu: hoe om te gaan met leegstaand erfgoed met of zonder monumentenstatus?
Reacties
Geef een reactie
We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.
Beste,
Bij het overnemen van informatie van derden zonder deze informatie eerst zelf te controleren worden ook de fouten overgenomen. En in het artikel zoals dat bij het Platform VOER verscheen zitten nogal wat fouten.
Allereerst is het niet “het St. Ludwigklooster” maar “het rijksmonument voormalig College St. Ludwig”. Verder heeft niet de Hoge Raad maar de Raad van State een uitspraak gedaan in een door de “erfgoedorganisaties” (de Stichting Cuypersgenootschap en de Stichting Burgercomité St. Ludwig) aangevraagde voorlopige voorziening inzake het hoger beroep dat was aangetekend naar aanleiding van de uitspraak van de Rechtbank Limburg te Roermond op woensdag 3 september 2014. Deze uitspraak had betrekking op het beroep dat door voornoemde organisaties was aangetekend betreffende de door de gemeente Roerdalen verleende omgevingsvergunning sloop van voornoemd rijksmonument.
Er is tot op heden nog steeds geen uitspraak gedaan in de bodemzaak zodat door de Raad van State nog niet is uitgesproken dat het rijksmonument definitief mag worden gesloopt. Desondanks is de eigenaar, de Stichting MERU/MVU, begin februari 2015 al voortvarend begonnen met de sloop. Dit is dus in principe illegaal en op eigen risico !
De Hoge Raad is trouwens de hoogste rechtsprekende instantie in Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten op civielrechtelijk, strafrechtelijk en belastingrechtelijk gebied.
Het betrof dus niet de “pogingen van erfgoedorganisaties om het complex tot monument te verklaren”. Het voormalig College St. Ludwig is al sinds 1997 een rijksmonument hetgeen ook nog eens in hoogste instantie werd bevestigd door de uitspraak van de Raad van State op woensdag 21 september 2011.
Ook staat het gebouw niet “sinds mensenheugenis leeg”. Pas in 2008 heeft de eigenaar, de Stichting MERU/MVU, het gebouw verlaten.
Graag wil ik u met klem adviseren uw bron(nen) in de toekomst (voor publicatie) te controleren !
Met vriendelijke monumentengroet,
Quintilian Borren
Beste Quintilian, De Erfgoedstem verwijst naar artikelen die door derden zijn gepubliceerd. Het oordeel over de correctheid van de inhoud van die artikelen laten wij graag aan onze lezers. Dank voor je bijdrage aan deze oordeelsvorming.