De vijf vragen aan… Susan Lammers

Susan Lammers Foto: RCE
Susan Lammers Foto: RCE

In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ stelt de redactie van de Erfgoedstem vijf vragen aan prominente of opvallende mensen in de sector. Deze keer is dat Susan Lammers, directeur bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

1. Waar kom je vandaan?
De afgelopen drie jaar maakte ik al deel uit van de directie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, sinds 1 januari ben ik algemeen directeur.
Geboren in Mill en St Hubert, vaak verhuisd binnen Nederland, woon nu in Zeist.

2. Wat viel je op?

De gedrevenheid en de enorme expertise bij alle collega’s binnen de RCE.

3. Welke ambitie heb je?
De RCE is er om de erfgoedzorg te laten functioneren. Wij helpen anderen om het zelf te doen, met kennis, advies en geld. Daarnaast wil ik me inzetten om de verbindende waarde van erfgoed in de samenleving te benutten en zichtbaar te maken hoe meerstemmig ons erfgoed is.

4. Welke ontwikkelingen moeten wij in de gaten houden?
In positieve zin: kijk naar de nieuwe generatie talentvolle erfgoedprofessionals, kijk naar de mogelijkheden om te innoveren door nieuwe technieken, kijk naar de kans om erfgoed te ontsluiten voor een groot publiek door nieuwe mogelijkheden voor digitalisering, gebruik van social media en VR.
En als zorg: de aantrekkende economie geeft een impuls aan grootschalige nieuwbouw in een hoogdynamisch land met weinig vrije ruimte. Daardoor komt het erfgoed onder druk.
Een andere bedreiging is de enorme leegstand van religieus erfgoed. Hoe gaan we daarmee om? We ondersteunen gemeenten om met kerkbesturen en andere belanghebbenden zogenaamde ‘Kerkenvisies’ te ontwikkelen.

5. Van welk van jouw karaktertrekken gaat de Rijksdienst het meest profiteren?
Ik koppel graag mensen die iets voor elkaar kunnen betekenen aan elkaar. En ik hoop dat mijn vrolijkheid en oog voor de menselijke maat bijdragen aan de fijne werkomgeving die de RCE biedt.