Diefstal van eeuwenoude koperen regenpijpen bij Sint-Janskerk in Schiedam 

Uit de Grote- of Sint-Janskerk in Schiedam zijn oude koperen regenpijpen gestolen. Volgens de kerk gaat het om twaalf regenpijpen die dateren uit de zestiende en zeventiende eeuw. 

De diefstal werd eind juni ontdekt door de koster van de kerk, Paul van Wijngaarden. Hij merkte op dat een regenpijp ontbrak. Het betreft het onderste deel van de afvoer die zich uitstrekt tot aan de dakgoot van de kerk. Deze drie meter lange onderdelen waren vervaardigd uit koper, zo meldt hij aan Rijnmond. Van Wijngaarden: “Want koper is harder dan lood, dat deukt snel.” 

Beveiligingspoging mislukt 

Drie dagen later bemerkte Van Wijngaarden dat er nog een koperen regenpijp was verdwenen. “Toen hebben we een auto met een camera bij een andere regenpijp gezet om de dieven te kunnen betrappen. Maar ik denk dat ze dat doorhadden.” Volgens Van Wijngaarden zijn in de dagen die volgden ook de overige regenpijpen verdwenen. Enkel de loden verlengstukken van de pijpen zijn nog aanwezig. De kerk heeft een aangifte van diefstal ingediend bij de politie. De koster is zeer verontwaardigd over deze diefstal. “Dit is zo triest. Ik kan hier zo boos om worden. Er zijn dingen die je doet en dingen die je niet doet. Dit doe je niet.” 

De koperen regenpijpen zijn inmiddels vervangen door exemplaren van kunststof. De Sint-Janskerk, die ook bekend staat als de Grote Kerk, dateert uit het jaar 1335. “De stenen zijn poreus geworden” laat de koster weten. “Als het regenwater langs de muren loopt, kan er schade ontstaan.” 

Financiële uitdaging 

Het herstel van de kerk heeft een hobbelige weg voor de boeg, aangezien de geschatte kosten voor het vervangen van de verdwenen regenpijpen flink kunnen oplopen, mogelijk tot wel 15.000 euro. De koster van de kerk heeft laten weten dat dit bedrag een uitdaging vormt, aangezien de kerkelijke kas dit niet kan dekken. “De verzekering betaalt maar een deel.” 

Om de benodigde middelen bij elkaar te krijgen, kijkt de koster nu naar andere opties. Hij hoopt geld te kunnen vergaren door een beroep te doen op verschillende fondsen die zich richten op het behoud van historische gebouwen. Hiermee hoopt hij de financiële steun te verkrijgen die nodig is om de waardevolle restauratiewerkzaamheden voort te zetten.