Domtoren Utrecht verlaat na jarenlang stapsgewijs de steigers 

De Domtoren in Utrecht
De Domtoren in Utrecht Foto: Braico via Pixabay CC0

Vanaf 20 september wordt de Utrechtse Domtoren na ruim vier jaar restauratiewerkzaamheden weer iets meer zichtbaar. “Mijn kinderen hebben hem nog nooit ‘zonder jasje’ gezien”, laat wethouder Dennis de Vries weten. Het verwijderen van de steigers zal geleidelijk gebeuren. Tegen het einde van dit jaar zou de bovenste 40 meter van de toren vrij moeten zijn van steigers. Volgens het schema zou de Domtoren tegen september 2024 volledig zichtbaar moeten zijn. Vandaag mag de wethouder de eerste steigerpijp weghalen. 

Utrecht Marketing, dat verantwoordelijk is voor de exploitatie van het gebouw, meldde dat de aanwezigheid van steigers veel toeristen ervan weerhield de Domtoren te bezoeken. In 2018, het laatste jaar zonder steigers, bezochten ongeveer 90.000 mensen de Domtoren. Voor dit jaar wordt verwacht dat ongeveer de helft van dat aantal bezoekers zal komen. 

Cor Jansen van Utrecht Marketing: “Op het moment dat ergens steigers omheen staan, denken mensen dat het dicht is. Dat merken wij heel erg.” 

Zowel de wethouder als de exploitant kijken vol ongeduld uit naar het moment waarop alle steigers verdwenen zijn. “Ik hoor vaak van mensen dat ze zich weer thuis voelen als ze de Dom weer zien”, aldus de Vries. “Binnenkort kan dat weer zonder steigers. Het einde komt in zicht en dat is een mooi moment.”