40.000 bezoekers in openingsjaar voor de ondergrondse ontdekking op het Domplein

De historische attractie DOMunder in Utrecht is 3 juni 2015 precies 1 jaar open voor publiek. Afgelopen jaar zijn er maar liefst 40.000 bezoekers met een slimme zaklamp op een ondergrondse ontdekkingstocht gegaan, op zoek naar de spannende verhalen van 2000 jaar Domplein. De allereerste tour werd vorig jaar begeleid door de vrijwilligers Ans Klunder en Evert Hilberdink. Ook dit jaar stonden zij paraat, deze keer om het Sint Vituscollege uit Bussum te ontvangen (foto).

Het grote aantal bezoekers in het openingsjaar heeft alle verwachtingen overtroffen. Daarnaast heeft DOMunder (inter)nationale erkenning gekregen. In korte tijd mocht DOMunder drie prijzen in ontvangst nemen: de prestigieuze Museums + Heritage Awards for Excellence 2015, de Heritage in Motion Best Achievement Award en de Geschiedenis Online Prijs voor de iPad App van DOMunder, Tijdreis 2000 jaar Domplein in Utrecht. DOMunder is tevens genomineerd als leukste uitje van de provincie Utrecht door de ANWB en voor de ToerNed Award.

Domplein populair
Het Domplein is het startpunt van een bezoek aan Utrecht en wint steeds meer aan populariteit. In 2014 beklom een record aantal van 70.000 bezoekers de Domtoren. De Domkerk verwelkomde 300.000 mensen en 150.000 personen vroegen informatie of kochten een souvenir bij de VVV Utrecht. Daarnaast wordt er door de verschillende partners op en rond het Domplein in toenemende mate samengewerkt in het DOMkwartier.


Wat is DOMunder?
DOMunder is een ondergrondse ontdekkingstocht naar de 2000 jaar geschiedenis van het Domplein, Utrecht en Nederland. Bezoekers gaan met een slimme zaklamp op zoek naar de archeologische overblijfselen die de spannende verhalen van het Domplein vertellen. Nergens anders in Nederland is op één plek twintig eeuwen geschiedenis te zien en te beleven. Gedetailleerde 3D-reconstructies nemen bezoekers steeds verder mee terug in de tijd. Ze staan middenin de gotische kerk en kijken rond in het Romeins castellum. Audiovisueel hoogtepunt van DOMunder is ‘het schrickelijk tempeest’. Met behulp van computeranimaties, licht- en geluidseffecten, herbeleven bezoekers de historische tornado die het schip van de Domkerk in 1674 verwoestte.