Dorp Veghel hoopt op herstel van afgebrande kapel

Op 1 januari 2023 werd Veghel opgeschrikt door de verwoestende brand van de congregatiekapel aan de Meester van Coothstraat. Namens ”Brabant zoals het was”, is Ronald Damen een petitie gestart voor behoud en herstel van de congregatiekapel in Veghel. Ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Cuypersgenootschap zetten zich in voor het herstel van de kerk.

De congregatiekapel dateert uit 1890 en werd ontworpen door P.J.H. Cuypers, een beroemde Nederlandse architect die o.a. ook het Rijksmuseumgebouw en het Centraal Station heeft ontworpen. In Veghel wordt de kapel beschouwd als de monumentale ziel van het Brabantse dorp. Er is dan in het dorp ook amper twijfel: de in de Nieuwjaarsnacht afgebrande Congregatiekapel zal uit de as herrijzen.

Spoedprocedure

Ondanks dat de kapel leeg stond, wordt geschat dat de schade in de miljoenen loopt. Er wordt dan ook getwijfeld of het herbestemmingsplan van de Amsterdamse architectenbureau Dinant, om de kapel om te bouwen tot verpleeghuis voor dementerende ouderen, nog haalbaar is. Desondanks houdt Veghel hoop. Ze putten moed uit het feit dat twee andere afgebrande Cuyperskerken, de Sint Clemenskerk in Nes op Ameland en de Urbanuskerk in Bovenkerk in de gemeente Amstelveen ook uit hen as zijn verrezen.

Mocht je het behoud en het herstel van de congregatiekapel in Veghel willen ondersteunen, dan kan dat door deze petitie te ondertekenen.