Dorpsraden vestigen aandacht op biografie Zevensprong Wijffelterbroek

De eerste groene erfgoedwandeling over de Stramproyerheide en langs het Wijffelterbroek was afgelopen zaterdag een buitengewoon succes. Meer dan 80 belangstellenden uit Nederland en België namen met verwondering kennis van de rijke geschiedenis van de Zevensprong – Buuëtjeshei en de randen van het Wijffelterbroek.

De Dorpsraden van Stramproy en Altweerterheide beschouwen de golvende zandrug bij het Vosseven, tussen de moerassen van het Wijffelter- en Stramproyerbroek als een goed gevulde schatkist.  Een plek waar naast de enorme landschappelijke afwisseling nog een ongekende rust, stilte en ruimte kan worden gevonden.  Bovendien ligt er op vrij korte afstand van elkaar een hele rijke geschiedenis, met een goed verhaal afleesbaar aan de houtwallen, hooi en graslandjes en  bekende smokkelpunten. Bovenal is het een landschap van zand, armoe en hard werken. Afgelopen weekend namen gidsen vier grote groepen belangstellenden mee op een inspirerende verhalentocht door de besloten en open landschapskamers van dit deel van de Groenste Regio van de Wereld.

Landschap verbindt
Dat weten ze in beide dorpen als geen ander. Sinds mensenheugenis is de Stramproyerhei en de Zevensprong hecht verbonden met de agrarische en culturele geschiedenis van het dorp Stramproy. Eeuwenlang bestond hier het recht op vrij ´heyen en weyden´. Hier haalde men heideplaggen en rissen voor in de stal en  hout, leem en zand voor de bouw van huizen. Overal in dit gebied werden koeien en schapen gewijd via de eeuwenoude veedriften. Verder zorgden de talloze bijenkorven op de paarse hei voor de honing en de waskaarsen.

Smokkel en sprokkel
Het bijeensprokkelen van bruikbare materielen op de heide en in de bossen kreeg de jeugd vroeger met de paplepel ingegeven. Dat gold ook bij het smokkelen van zaken.  De vroeger vaak besproken bedrijvigheid bij het Vosseven; van het steken van turf tot het drenken en wasbeurten van de schapen. Voor diverse bewoners leverde dat herkenbare andere verhalen op. Van ‘unjerende boeren, die hier in de koelte van het ven even bij konden komen van het harde werk op de akkers en de hei.

Vrolijke jongens
Voor diverse mensen, al decennia vertrouwd met dit geliefd wandelgebied kwamen er echter ook totaal onbekende verhalen naar voren. Van de ontginning van het Kleine Vosseven door de ‘vrolijke jongens’ en de rijke offergaven bij het kappelletje bij de Zevensprong. Of de zandwinningen, houtoogsten en  de ‘expedities met bijenkorven naar de ‘Schietbaan’.

Oorlogsverhalen
Diverse oorlogsverhalen passeerden de revue. Over de verschanste boerenpaarden in ’44 en het oorlogszuchtig gesteggel dat leidde tot de ooit – indrukwekkende ‘Graven van Bocholt’. Net als het verhaal over de in de moerassen verdwenen soldijkist van Napoleon.

Veel verhalen waren tot nu toe veelal onbekend. Ze zijn opgehaald bij diverse bewoners, opgedoken uit archieven en lang vergeten documenten. De dorpsraden vragen via deze tocht voor de identiteit van het gebied en de verbondenheid van de bewoners bij de karakteristieken van dit landschap. Mensen maakten dit landschap immers tot wat het is. In de toekomst zal dat niet anders zijn.

Vanwege de grote belangstelling wordt er op een nader bepaald tijdstip een nieuwe wandeling georganiseerd.
Aanmelden: wijffelterbroek@hotmail.nl of 0495-563547.