Droge voeten in de Amsterdamse grachtengordel

Walmuurvernieuwing in het UNESCO Werelderfgoed Grachtengordel Amsterdam | foto Lex Banning

De Amsterdamse grachtengordel is naast een stedenbouwkundig en architectonisch kunstwerk, een waterbouwkundig meesterwerk. Met de aanleg van de grachten in de zeventiende eeuw is een enorm en ingenieus stelsel van walmuren, sluizen en bruggen ontstaan. Deze waterwerken zorgden ervoor dat personen- en goederenvervoer mogelijk was én dat men droge voeten hield. Dit doen ze nu nog steeds. Een duurzame instandhouding van de walmuren is essentieel voor het behoud van het UNESCO Werelderfgoed. Wat hier zoal bij komt kijken en wat er tevoorschijn komt tijdens onderhoud en vernieuwing van walmuren wordt zondag 10 mei in het Werelderfgoed Podium toegelicht.

Walmuurvernieuwingen in de Amsterdamse grachtengordel zijn grote complexe projecten. Denk bijvoorbeeld aan verkeersdruk, oude funderingen, constructie-eisen en archeologisch onderzoek. Om een dergelijk project zo goed mogelijk te laten verlopen heeft stadsdeel Centrum, die zich dagelijks bezighoudt met onderhoud en vernieuwing van walmuren, in samenwerking met Ingenieursbureau Amsterdam een nieuwe bouwmethode ontwikkeld. Ten opzichte van de oude is deze nieuwe methode minder complex wat betreft uitvoering, er zijn minder risico’s en de methode is sneller en goedkoper. Peter Rienks (beheerder Waterbouw en Objecten) en Jeroen Cornelissen (programmamanager Waterbouw) maken de nieuwe bouwmethode inzichtelijk.

Voorafgaand vertelt Jørgen Veerkamp (archeoloog Monumenten en Archeologie) dat tijdens deze werkzaamheden de archeologische rijkdom van de Amsterdamse waterwegen tevoorschijn komt. De bodem van de Amsterdamse grachten is, al dan niet gedempt, gevuld met oude voorwerpen. Afval werd van oudsher in de grachten gestort. Nu weerspiegelen deze resten hoe men in de stad door de eeuwen heen woonde en werkte.

Het Werelderfgoed Podium is voor iedereen dé startplek om kennis te maken met de Nederlandse UNESCO werelderfgoederen. Elke tweede zondag van de maand (15:00 uur) vindt een presentatie, lezing of inspirerend gesprek plaats rondom het thema werelderfgoed. Dagelijks is er gratis een introductierondleiding (13:30 uur) en wordt de documentaire ‘Hollandse Wereldwonderen’ (15:00 uur) getoond.