Onbekend verhaal Atlantikwall op film

De Atlantikwall, De verborgen grens

De Atlantikwall, de Verborgen Grens, een educatieve film over de door de bezetter opgeworpen kustverdediging in Nederland, is vanaf vandaag te zien in verschillende musea. De film is voornamelijk bedoeld als onderdeel van een educatieprogramma voor kinderen van groep 7 en 8. De film bevat niet eerder getoond filmmateriaal en foto’s uit privécollecties en archieven. De kijker krijgt zo een authentiek beeld van het leven in de Nederlandse kuststreek tussen 1940 en 1945.

Voor de aanleg van de Atlantikwall werden in Nederland honderdduizenden mensen geëvacueerd en duizenden huizen afgebroken. De film van vijftien minuten toont wat de linie betekende voor het leven van de mensen in de kuststreek tijdens de Duitse bezetting en de periode daarna. Tegelijkertijd toont de film de Atlantikwall vanuit het perspectief van Duitse militairen en Duitse propaganda. Dat zorgt voor confronterende, maar indrukwekkende inkijkjes.

Atlantikwallmusea
Atlantikwallmusea die deelnemen aan het project zijn het Atlantikwallmuseum Noordwijk, Katwijk, Staatsbosbeheer Hollands Duin (Wassenaar), Atlantikwallmuseum Scheveningen, Stelling 33 in ’s-Gravenzande, Atlantikwall-Museum Hoek van Holland, Fort 1881 Hoek van Holland, de Biberbunker in Oostvoorne, Verdedigingswerken Hellevoetsluis en de Stichting WO2GO op Goeree-Overflakkee. De samenwerking is het resultaat van de Erfgoedlijn Atlantikwall, een initiatief van de provincie Zuid-Holland.

De film is geproduceerd door Arthur Willemse van bureau Ars Longa dat zich onderscheidt met tentoonstellingen en multimedia producten. Geert-Jan Mellink en Gerard Nijssen tekenden voor de beeldresearch.

De trailer:

Antitankmuur, Katwijk Foto via RCE
Antitankmuur, Katwijk Foto via RCE
  1. Wij woonden in de Ahornstraat op de grens van het Sperrgebied vlakbij het Verversingskanaal.
    Ons ‘speelterrein’ waren de duinen en de bunkers in dat gebied. Ik herinner me nog, zittend op de zandplek bij de Laan van Poot (bij de Rode Kruis garage) dat er boven ons hoofd een z.g. Thunderjet ontplofde die in zee stortte. De bunkers waren vanaf Hoek van Holland ‘ons speelterrein’ waar we ook veel (gevaarlijk) materiaal uit mee namen achter op de fiets. We vonden het wel gek dat al dat spul de andere dag weer verdwenen was maar wisten wij toen veel welk risico we namen.De puinbergen van b.v. het oude Rode Kruis ziekenhuis aan de Sportlaan en de omgelegde Beek waren de speelplekken uit mijn jeugd. Ik heb zelfs nog ergens een fotootje, waarschijnlijk stiekem genomen vanuit de duinen van de in de brand staande (wandelhoofd) pier van Scheveningen! Ach, ik kan er nog veel over mooie verhalen over vertellen… En om in de stijl te blijven; Das war einmal!

  2. dag Joke, de film is onderdeel van een lespakket, waarbij scholieren langs de kust een bunker of kustverdedigingsmuseum of atlantikwallmuseum bezoeken. Bij dat bezoek zien ze de film, en van te voren en na afloop krijgen ze er les over op school, zodat ze het in een perspectief kunnen plaatsen. De film komt over een paar weken beschikbaar op dvd. Als u daar interesse in heeft, dan svp een dm naar masselink@erfgoedhuis-zh.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.