Eefje van Duin nieuwe voorzitter FIM

Eefje van Duin. Bron LinkedIn

Eefje van Duin volgt Martine van Lier op als voorzitter van de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM). Van Duin combineert deze functie met de positie van directeur-bestuurder van de Monumentenwacht in Drenthe, Flevoland, Fryslân en Overijssel. Daarnaast is ze lid van de Raad van Toezicht van Erfgoedvereniging Bond Heemschut, Commissaris bij Hendrick de Keijser en onder andere docent Herbestemmen aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN).

Van Duin is geen onbekende bij de FIM, sinds 2019 maakt ze al deel uit van het bestuur, waarvan het laatste jaar als bestuurssecretaris. De FIM is dé collectieve belangenorganisatie die het brede particuliere erfgoedveld en vertegenwoordigt:

* van de landschappen tot molens, industrieel erfgoed en kerken,
* van het agrarisch erfgoed tot kastelen, buitenplaatsen, musea en hofjes,
* van forten, tuinen, parken en archeologie,
* van mobiele collecties en varend erfgoed,
* van particulier eigenaar tot georganiseerd (professioneel) eigenaar
* en van belangenorganisatie tot certificeerder en gecertificeerde uitvoerende partijen.

Op het vaste land van ons koninkrijk, maar ook de overzeese gemeenten

Aan de bak

In een bericht op Linked, zegt van Duijn naar aanleiding van haar benoeming: “Er komt heel wat op ons af de komende tijd: provinciale verkiezingen, beleidsdoorlichting erfgoed en de verkenning naar de kwaliteit, samenhang en stabiliteit binnen het stelsel van monumentenzorg.” De kersverse voorzitter gaat deze uitdagingen aan samen met de andere bestuursleden van de FIM:

Nicole Bakker, als nieuwe secretaris
Isja Finaly, penningmeester
Annelies van der Kolk, vice-voorzitter
Frank van der Velden
Sylvia Pijnenborg
Frank Migchielsen

Scheidend voorzitter Martine van Lier neemt niet echt afscheid, maar blijft gewoon lid van het bestuur met dossier ‘strategie en samenwerking’.

Kijkend naar deze lijst mag je beseffen dat de tijd dat de erfgoedwereld vooral een mannenbolwerk was, nu wel echt achter ons ligt.