Een afscheid met een traan: de boogbrug van Vianen verwijderd

Boogbrug Vianen (ook wel Lekbrug)

Rijkswaterstaat heeft zondagavond 21 november de stalen Boogbrug Vianen verwijderd. Het uitvaren van de ‘IJzeren Dame’ trok veel publiek. Voor velen was het een afscheid met een traan.

Zoals voor Wim van Sijl. Hij heeft maar liefst 23 jaar gepoogd de karakteristieke boogbrug over de Lek bij Vianen te behoeden voor de sloophamer. Er staat ‘karakteristiek’ omdat het niet is gelukt de brug als ‘monumentaal’ in de boeken van de overheid te krijgen. Dat was het doel, waaraan Van Sijl met zijn Stichting Behoud Boogbrug Vianen een trits rechtszaken heeft gewijd. “Het is intriest dat het niet is gelukt, want deze prachtige boogbrug maakt onderdeel uit van nationaal erfgoed dat we zouden moeten koesteren”, aldus van Sijl.

En ook voor buschauffeur Hans. Hoe vaak hij naar de overkant reed weet hij niet. “Misschien wel een paar miljoen keer. En dus heel vaak in file. Maar aan de andere kant, het hoorde bij de  brug en daarom vind ik het ook wel jammer dat die er straks niet meer is. Het is mijn ogen een monument.”

De Boogbrug bij Vianen heeft een memorabele historie. Als één van twaalf rivierbruggen maakte de brug deel uit van het Rijkswegenplan, dat een antwoord bood op het groeiend autoverkeer. In 1999 en in 2004 werden er twee nieuwe bruggen naast gebouwd, omdat de oude brug voortdurend vol stond met files. Gevolg is dat de oude boogbrug er sindsdien ongebruikt bij ligt. En het einde voor het stalen gevaarte nu daar is.

Rijkswaterstaat laat weten bezig te zijn met een gedenkwaardig monument voor de Boogbrug.