Drie vragen over het behoud van bedreigde restauratieopleidingen aan Arnold Duin, branchespecialist bij SOS Vakmanschap/SVGB.
De Vakgroep Restauratie maakt zich sterk voor het behouden van de opleidingen voor restauratieberoepen. Wat gaat er mis bij deze opleidingen?
‘Door het beleid om bredere MBO-opleidingen neer te zetten, dreigen verschillende zelfstandige kwalificaties voor restauratieberoepen te verdwijnen. Zo staan de opleidingen restauratietimmerkracht en restauratiemetselaar ter discussie. Het alternatief is een ‘keuzedeel’ in de algemene kwalificaties timmeren en metselen. Maar daarmee verdwijnt het herkenbare diploma. Bovendien loop je het risico dat er minder opleidingstijd kan worden besteed aan restauratie. Een ongunstige ontwikkeling, zeker gezien de steeds hogere kwaliteitseisen, die worden gesteld aan de uitvoering. Er zijn meerdere restauratieopleidingen, die onder vuur liggen. De Vakgroep Restauratie wil een structurele oplossing voor alle opleidingen in de restauratiesector, zodat de voortdurende dreiging dat kleine kwetsbare restauratieopleidingen zullen verdwijnen, tot het verleden behoren’.
De Vakgroep Restauratie werkt hierbij samen met SOS Vakmanschap. Waar staat SOS voor?
‘De Samenwerkende Organisaties Specialistisch Vakmanschap is een samenwerkingsverband van organisaties in onderwijs en bedrijfsleven, die ervoor willen zorgen dat kleinschalige, specialistische beroepsopleidingen niet verdwijnen onder het geweld van de grootschaligheid en veralgemenisering. In opdracht van het ministerie van OCW voert SOS Vakmanschap momenteel elf pilots uit om inzicht te krijgen in wat er nodig is om ook in de toekomst goed specialistisch beroepsonderwijs te hebben. De restauratieopleidingen vormen één van deze pilots. De komende anderhalf jaar wordt gebruikt om problemen op te sporen, alternatieven uit te proberen en een advies te formuleren aan de minister. Als werkorganisatie van SOS Vakmanschap ondersteunt de SVGB zowel de Vakgroep Restauratie als andere branchegroepen van restauratiespecialisten bij hun zoektocht naar goed beroepsonderwijs. Samen brengen ze knelpunten in kaart en zoeken ze naar oplossingen, die recht doen aan het belang van dit type beroepsonderwijs’.
Hoe zie je de toekomst van de restauratieopleidingen?
‘Samenwerking is het sleutelwoord om kleinschalige vakopleidingen in de lucht te houden en de noodzakelijke kwaliteit in onderhoud en restauratie van erfgoed te kunnen bieden. Dit geldt niet alleen voor de MBO-opleidingen, maar voor alle erfgoedopleidingen. In de beroepspraktijk blijkt vaak dat samenwerking van verschillende vakspecialisten niet altijd vanzelfsprekend is. Het vormen van een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de eindkwaliteit van het projectresultaat is de grootste opgave. Het is cruciaal om als vakspecialisten inzicht te hebben in de eigen en elkaars expertise en te weten waar de overlappingen zitten. Waar is deze expertise complementair en vooral, waar houdt die van de een op en begint die van de ander?
Ik ben zeer enthousiast over het nieuwe initiatief om een Platform Erfgoed Opleidingen te vormen. Hierbinnen kunnen we structurele samenwerking en kennisuitwisseling tussen disciplines en niveaus tot stand brengen. We hebben als doel om een duurzame opleidingsinfrastructuur voor restauratieprofessionals op alle niveaus neer te zetten en de opleidingen op deze manier te borgen. Dit zal leiden tot verrijking van expertise, tot meer efficiëntie en tot innovaties. Ik heb er alle vertrouwen in dat een dergelijke efficiënte en structurele oplossing voor de borging van kleinschalige specialistische beroepsopleidingen in goede aarde zal vallen bij OCW’.
Geef een reactie