Het project ‘Sporen van Smaragd’ inventariseert gebouwd Nederlands-Indisch erfgoed in Den Haag uit de periode 1853-1945. De eerste resultaten van het project worden gepresenteerd in een informatiestand van Monumentenzorg in het Cultuurpaviljoen van de Tong Tong Fair (17-28 mei 2012). Naast demoversies van het opgebouwde pandenbestand en de digitale beeldbank, zijn hier een kleine foto-expositie en de Indische ‘Digitale’ te bekijken.
Speciaal voor dit project verschijnt een eenmalige ‘erfgoedglossy’: SMARAGD – Indisch erfgoed in Den Haag. Het eerste exemplaar van het tijdschrift wordt 18 mei 2012 uitgereikt aan Rabin Baldewsingh, wethouder Monumentenzorg.
Project Monumentenzorg
Den Haag neemt al eeuwenlang deel aan internationaal verkeer en heeft daardoor een multicultureel karakter gekregen. Vooral de historische band met voormalig Nederlands-Indië, de ‘Gordel van Smaragd’, heeft haar sporen in het stadsbeeld achtergelaten. Terwijl de stad zich vernieuwt, kunnen deze sporen ongemerkt verdwijnen. Doel van het project ‘Sporen van Smaragd’ is het inventariseren van gebouwd Nederlands-Indisch erfgoed uit de periode 1853-1945. Resultaat is een pandenbestand dat als uitgangspunt bij toekomstig onderzoek, beheer en beleid kan dienen, als ook een reeks publieksactiviteiten. Het project is in 2010 gestart door Monumentenzorg Den Haag met steun van het Haags Historisch Museum en wordt verzorgd door de Haagse kunsthistorici van bureau Kroon & Wagtberg Hansen. Naast een algemene informatiewebsite (www.sporenvansmaragd.nl) en een beeldbank (www.flickr.com/groups/
Erfgoedglossy
Speciaal bij het project verschijnt het tijdschrift: SMARAGD – Indisch erfgoed in Den Haag (€ 6.95, ISBN 978-94-91168-30-7). Deze eenmalige ‘erfgoedglossy’ biedt een uitgebreide kennismaking met het onderwerp. In verschillende artikelen wordt ingegaan op de sociaal-historische context waarin gebouwen zijn ontstaan, wie hun voormalige bewoners en gebruikers waren, en wat hun bouwhistorisch belang is. SMARAGD geeft aan waarom Den Haag zo in trek was bij verlofgangers en repatrianten; hoe handig handelsmaatschappijen, de middenstand en huizenbouwers inspeelden op de mensenstroom uit Nederlands-Indië; en welke ‘Indisch rode draad’ in Haagse architectuur te ontdekken is. Er is aandacht voor locaties met een bijzonder verleden: van de eerste Haagse toko’s en pasars in de negentiende eeuw tot de moderne bouwwerken van Indische architecten uit het interbellum, en van tastbare herinneringen aan Nederlands-Indië in repatriantenvilla’s tot de woonhuizen van Indische cultuurdragers.
Het eerste exemplaar wordt op 18 mei 2012 uitgereikt aan Rabin Baldewsingh, wethouder Monumentenzorg. Het tijdschrift is daarna verkrijgbaar in de informatiestand van Monumentenzorg op de Tong Tong Fair, de webwinkel van de uitgever (www.denieuwehaagsche.nl) en de boekhandel.
Eerste resultaten op Tong Tong Fair
Bij de aftrap van het project in 2010 werden Hagenaars opgeroepen om relevante panden en geveldetails te helpen opsporen. De onderzoekers hebben dankbaar gebruik gemaakt van hun suggesties. Van 17 t/m 28 mei 2012 worden de eerste resultaten van de erfgoedinventarisatie gepresenteerd in de informatiestand van Monumentenzorg in het Cultuurpaviljoen van de Tong Tong Fair. Bezoekers kunnen een demoversie van het opgebouwde pandenbestand en een kleine foto-expositie van Indische elementen in het stadsbeeld bekijken. Ook kan men ter plaatse de beeldbank raadplegen, die niet alleen historisch materiaal uit de collecties van Haags Gemeentearchief, Nationaal Archief (collectie Spaarnestad Photo/Het Leven), Tropenmuseum en NAi bevat, maar ook moderne foto’s van Haagse fotografen zoals Roel Wijnants. Verder vertoont projectpartner Haags Historisch Museum de Indische ‘Digitale’. Op 21 mei verzorgt bureau Kroon & Wagtberg Hansen om 15.30 uur een lezing over het verloop van het project in het Bibit-Theater van de Tong Tong Fair, en op 25 mei organiseert het Haags Historisch Museum op haar eigen locatie om 14.00 uur een ‘leunstoelwandeling’ over Indisch Den Haag.
Vervolgtraject
De deelname aan de Tong Tong Fair 2012 markeert de start van een reeks activiteiten, waarmee de resultaten van het project in brede kring worden gedeeld. Het project zal in 2013 worden afgesloten met een publicatie in de VOM-reeks van de afdeling Monumentenzorg. Belangstellenden kunnen zich opgeven voor een nieuwsbrief via info@sporenvansmaragd of het project volgen op Twitter via: @SporenvSmaragd
Geef een reactie