Erfgoed Symposium Leiden: Mark Neupert en zijn docu over het leven in een historische binnenstad

Leiden Foto: RCE

Op donderdag 28 maart is het Erfgoed Symposium Leiden. Hier wordt onder andere de BNG Bank Erfgoedprijs 2019 uitgereikt. Tijdens dit symposium staat Leiden centraal als voorbeeld van hoe een historische stad z’n erfgoed verbindt met de eisen van een moderne leefomgeving.

Het symposium heeft als thema Hoe laat je erfgoed tellen? Zo laat Leiden zien hoe erfgoed wordt gecombineerd met de grote uitdagingen in de moderne leefomgeving en hoe erfgoed wordt benut.

Één van de themaleiders is Mark Neupert, Amerikaans professor antropologie en maker van de ‘ethnographische documentaire’ Cobblestone Stories. Hierin onderzoekt Neupert de relatie tussen de Leidse bevolking en de historische stedelijke omgeving. De vragen die worden gesteld is: ‘Hoe is het om een modern leven te leiden op een oude plek en hoe bepalen de historische patronen en omgeving de levens van haar inwoners?

Cobblestone Stories
Neupert is professor in Oregon en maakte de film om aan zijn studenten daar het verschil uit te leggen tussen een stad die gemaakt is voor auto’s en een één die gemaakt is op een menselijke schaal. Het Europese model met een historische binnenstad waar de meeste faciliteiten op loopafstand te bereiken zijn, is moeilijk voor te stellen voor jonge Amerikanen.

Neupert bezocht Leiden voor het eerst in 1995 en raakte hier geïntrigeerd door de ruimtelijke context van de compacte, Middeleeuwse stad. Samen met zijn gezin verhuiste hij tijdelijk naar Leiden om de stad echt goed te kunnen ervaren.

Inmiddels heeft Neupert bekend gemaakt opnieuw te zullen filmen in de Leidse binnenstad.

Bekijk de site die aan de film is verbonden om meer te weten te komen over de context en inhoud en bekijk de trailer van de film hieronder.