Erfgoedfair Mattemburgh wordt in stijl geopend

Foto: Erik de Jonge

De vierde editie van de Erfgoedfair ‘Wonen in Historie’ zal worden geopend door niemand minder dan Gravin Marie Louise Pelletier de Chambure, ‘het gravinneke’. Zij staat op zondag 27 september uit haar dood op om haar geliefde landgoed Mattemburgh ter beschikking te stellen aan erfgoedliefhebbers uit heel Nederland en Vlaanderen. De sfeervolle themafair staat geheel in het teken van: ‘wonen in een historisch pand’.

Het gravinneke, voor deze gelegenheid gespeeld door een actrice van de Tilburgse theatergroep EELT, zal rond half elf haar landgoed in stijl betreden; in een tot in de perfectie gerestaureerde originele Landauer voortgetrokken door twee prachtige volbloed paarden. Zij zal Villa Mattemburgh met de nodige flair openen voor boeiende lezingen, workshops en rondleidingen die er die dag plaats gaan vinden.

Hét evenement voor bewoners van historische panden
De Erfgoedfair is hét evenement voor iedereen die een historisch pand bezit of bewoont. Of het nu gaat om een jaren dertig huis, grachtenpand of buitenplaats; het behoud van het pand staat voor deze doelgroep voorop. Tijdens de Erfgoedfair vindt u alle deskundigen op het gebied van inrichting, restauratie en onderhoud van historische panden. Maar ook voor geïnteresseerden in historie, inrichting, ambacht en erfgoed is deze dag zeker een aanrader.

Masterclass
In de historische stijlkamers van Villa Mattemburgh worden lezingen gehouden over bijvoorbeeld energiebesparing in monumenten en de bouwstijl rond 1900. Tijdens inspirerende workshops leert u alles over traditionele stoffen en kunt u uw behangfragment voorleggen aan dé historische behangspecialisten van Nederland. Rondleidingen worden verzorgt in de historische villa en natuurlijk door de Engelse- en Franse stijltuin, die wordt gerekend tot de top-5 van Nederland!

Bijzonder is de mogelijkheid om een Masterclass historische interieurs te volgen. Eloy Koldeweij, senior specialist historische interieurs van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed neemt u mee naar de stijlkamers van Villa Mattemburgh en leert u kijken door de ogen van een interieurspecialist…

-Bijna vergeten- ambachten
In de stijltuinen presenteren ruim 60 bedrijven en organisaties uit Nederland en België zich. Hier vindt u de top van de restauratiebedrijven en ontdekt u –bijna vergeten- ambachten die nodig zijn om monumentale panden in stand te houden en te restaureren. Noeste slagen van een smid klinken op zijn aambeeld, het geschraap van een voeger die een snijvoeg demonstreert en een houtsnijder die zijn laatste hand legt aan een geornamenteerd bovenlicht. De dag zal worden opgeluisterd met muziek van Barokensemble Ricercata Dolce en de Red Dice Jazzband. Het gravinneke zal haar geliefde tuinman tussen het publiek opzoeken en figuranten van Eloynn paraderen op het landgoed in schitterende negentiende-eeuwse kleding. Ook kinderen zullen een onvergetelijke dag hebben, een speurtocht en speciale timmer- en knutselhoek brengt ook hen in aanraking met de historie van dit bijzondere landgoed.

De entreeprijs bedraagt € 12,50 aan de kassa en € 7,50 in de voorverkoop (via www.erfgoedfair.nl). Het evenement vindt plaats op zondag 27 september van 10.00 uur tot 17.00 uur.

De Erfgoedfair ‘Wonen in Historie’ is een initiatief van magazine Herenhuis in nauwe samenwerking met Brabants Landschap, gemeente Bergen op Zoom, gemeente Woensdrecht, monumentenverzekeraar Donatus, aannemingsbedrijf Nico de Bont en Erfgoed Brabant. Kijk voor een voorproefje alvast op www.erfgoedfair.nl.