Erfgoedmonitor: Zeeland zorgt slecht voor rijksmonumenten

Zeeland. Foto: Pixabay

Een kwart van de Rijksmonumenten dat geen woonbestemming heeft, verkeert in matige tot slechte staat en heeft restauratie nodig. Dat blijkt uit de Erfgoedmonitor Zeeland van de afgelopen vier jaar. In totaal worden de totale kosten nu geraamd op 58 miljoen euro.

Molens zijn er het slechtst aan toe. Meer dan een derde moet worden gerestaureerd. Ook veel agrarische gebouwen, verdedigingswerken, militaire gebouwen en weg- en waterbouwkundige werken zijn er beroerd aan toe. Zeeland is hekkensluiter in Nederland, waar in totaal ruim 15 procent van de niet-woonhuis monumenten in matige of slechte staat verkeert. Dat blijkt uit de Erfgoedmonitor Zeeland.

Tekort aan gespecialiseerde ambtenaren

Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Anita Pijpelink liggen er twee zaken aan ten grondslag. “Het kost veel geld en gemeenten hebben dat niet altijd. Restauraties kosten ook gewoon veel geld. En daarnaast zien we dat er verloop is bij de ambtenaren van gemeenten die hiermee bezig zijn. En dit is een heel specifiek onderwerp waar je ambtenaren voor nodig hebt die weten hoe alles geregeld moet worden.”

Niet alleen in Zeeland hebben ze een tekort aan gespecialiseerde ambtenaren. In meer kleine gemeenten in Nederland is dit een probleem. De redactie sprak met Sebas Baggelaar van MOOI Noord-Holland: “Kleine gemeenten hebben vaak maar één ambtenaar voor erfgoed. De ambtenaren moeten dan alles in hun eentje doen, er is geen team waar ze zich aan kunnen optrekken. Vooral lastig als je nieuw bent als ambtenaar en nog niet precies weet wat je moet doen, dan zul je het wiel in je eentje moeten uitvinden.” Het gevaar ligt op de loer dat kennis over behoud en beheer van monumenten bij gemeenten verloren gaat.