Erfgoedsector bundelt krachten in Week van het Duurzaam Erfgoed

Het is de Week van het Duurzaam Erfgoed (19 – 22 april). Vele erfgoedorganisaties zijn de afgelopen dagen druk in de weer geweest met het geven van online webinars, lezingen, workshops en trainingen over het verduurzamen van erfgoed. Verduurzaming is een belangrijk thema op mondiale schaal. Hoe kunnen we de ‘klimaatramp’ op een verstandige manier voorkomen? Wereldleiders breken er hun hoofd over. Maar de erfgoedsector kan ook een steentje bijdragen. Deze week bundelde onze sector haar krachten om kennis uit te wisselen, contacten te leggen, inspiratie op te doen en dit urgente thema goed op de kaart te zetten. Voor degenen die er niet bij waren, zetten we hieronder een paar (van de vele) activiteiten van de Week van het Duurzaam Erfgoed op een rijtje:

  • Voor de opening van de week schreef woordkunstenaar Atta de Tolk een gedicht, dat werd voorgedragen door de sector:
  • Iedere ochtend werden de ‘bezoekers’ van de week wakker met een ‘dagelijkse dosis duurzame inspiratie’. Om 8:45 uur ontvingen zij een mini-docu, boekentip, een inspirerend artikel of een gedicht in hun mailbox.

  • Na zo’n verkwikkende ochtend konden de ‘bezoekers’ zich inschrijven voor verschillende online activiteiten. Zo gaf het Nationaal Restauratiefonds een workshop over de financiële waarde van verduurzaming van monumentaal vastgoed. Ging Marieke van Zanten, docent bij de ErfgoedAcademie, in haar minicursus aan de slag met de vraag: hoe zorgen we ervoor dat cultureel erfgoed op een verantwoorde manier kan bijdragen aan de klimaatdoelen? En Stichting ERM, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Rijksvastgoedbedrijf gaven een gezamenlijk webinar over ‘Duurzame Daken‘, waarin de mogelijkheden, methoden en materialen voor het verduurzamen van monumentale daken werden onderzocht.

  • Suze Gehem en Jill Vervoort van De Groene Grachten en Daan Brugging van ORGA architect gaven een bijzondere lezing over het ecologisch verbouwen van monumenten. Speciale aandacht ging uit naar biobased materialen. De lezing is hieronder te bekijken:
  • Op de Zeepkist: woensdagochtend konden de ‘bezoekers’ luisteren naar heldenverhalen rond duurzaam erfgoed. 14 erfgoedprofessionals presenteerden hun innovatieve idee of project. Zo vertelde Margret Brons van Dijkoraad over het verwarmen van woningen in een beschermd stadsgezicht met waterstof. Gaf Joost Vosmer van PXA Nederland uitleg over het isoleren van erfgoed met reflecterende folie. En vertelde Hannah Schoch van OOM Advies over de verduurzaming van kloostergebouwen. Beluister hier alle verhalen.

  • Mirjam Schmull en Charlotte Uiterwaal, leden van werkgroep NRP Erfgoed, stonden eveneens op de zeepkist. Zij gaven uitleg over het Erfgoedkompas dat momenteel door de werkgroep ontwikkeld wordt. Het kompas dient als hulpmiddel bij de vele vragen die je kan hebben bij het verduurzamen van een monument. Welke technische mogelijkheden kun je het best toepassen? Wat zijn de ’no regret’ maatregelen? En hoe zorg je ervoor dat de verduurzaming niet ten koste gaat van het culturele erfgoed? Het kompas maakt een afweging tussen verschillende waarden inzichtelijk en biedt houvast tijdens het verduurzamingsproces. Meer weten? Klik hier

  • Jan Henk Tigelaar van Rooftop Revolution nam de ‘bezoekers’ mee naar het dak van de Diamantbeurs, Capital C in Amsterdam. Dit monumentale dak is groen, energie-opwekkend én waterbergend.
  • Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed keek speciaal voor de Week van het Duurzaam Erfgoed naar de knelpunten en mogelijkheden die gemeenten zien bij het verduurzamen van monumenten. Opvallend zitten de knelpunten bij verduurzaming vaak niet in de wet- en regelgeving maar meer in de uitvoering daarvan. Gelukkig bieden wel steeds meer meer gemeenten actief voorlichting aan voor eigenaren van monumenten. Meer weten? Klik hier.
  • Duurzaam Erfgoed Roadshow: In de Roadshow werden de ‘bezoekers’ meegenomen langs vier erfgoedlocaties in Nederland. Eén daarvan was Jachthuis Beukenrode in Doorn. Cees Otto van Stichting Landgoed Beukenrode en Daan Bruggink van ORGA architect vertellen hoe het jachthuis op ecologische wijze is gerestaureerd.
  • Benieuwd geworden? Vanmiddag om 16.00 uur wordt de week afgesloten met een live talkshow waarin o.a. wordt teruggeblikt op de hoogtepunten van het afgelopen jaar. Je kunt je hier nog inschrijven.

Meer weten over het programma van de gehele week? Klik dan hier.