Er warmpjes bij zitten deze winter wordt een dure grap. Zeker als je in een monument woont. In de laatste aflevering van het TV programma Stand van Nederland gaat generation next presentatrice Raquel Schilder op bezoek bij een aantal jongere monumenteneigenaren die hun woning willen verduurzamen.
Wat blijkt is dat eigenaren tegen een hoop regels aan lopen. En vooral dat de criteria per gemeente anders zijn. Zo zijn bijvoorbeeld de regels van Middelburg een stuk soepeler dan die van Monnickendam. Dit verschil in criteria leidt tot veel onbegrip.
Gelukkig staat er een nieuwe generatie op met nieuwe ideeën. Raquel gaat in gesprek met Rianne den Ouden van Groene Grachten, zij willen met de modernste middelen het centrum van Amsterdam verduurzamen.
Vlaanderen laat regels los
Moeten we misschien een voorbeeld nemen aan onze zuiderburen? Minister van Wonen Matthias Diependaele vertelt over de nieuwe Vlaamse insteek: de regels rondom zonnepanelen op daken worden hier helemaal losgelaten, met uitzondering tot een paar speciale gevallen.
Diependaele verwacht dat monumenteneigenaren zelf verantwoordelijke besluiten kunnen maken over hun monumenten en stelt bovendien dat het probleem ‘zonnepanelen’ waarschijnlijk over vijf tot tien jaar is opgelost. Hij denkt dat de winning en distributie van groene stroom op termijn steeds collectiever zal gaan plaatsvinden.
Buigen of barsten?
Voor de monumentensector in ons land is het belangrijk dat wij ons open blijven mengen in de discussie over duurzaamheid. Als we nu niet open staan voor versoepelingen, riskeren we dat we worden buitengesloten en dat de besluiten over onze hoofden heen genomen zullen worden.
Bekijk HIER de aflevering van Stand van Nederland.