Erotische poederdoos opgedoken uit 17e-eeuws wrak in Waddenzee

Texelse duikers hebben een erotische poederdoos opgedoken uit het 17e-eeuwse Palmhoutwrak in de Waddenzee. Volgens onderzoekers is er geen voorbeeld bekend van een vergelijkbaar object. Zij noemen het een spectaculaire en intrigerende vondst.

De vergulde poederdoos is aan beide zijden rijk versierd met mythologische afbeeldingen die vrij expliciet verwijzen naar verleiding en seks. Dit maakt het een heel persoonlijk, intiem object, dat mogelijk een luxe geschenk is geweest. Een poederdoos was voor welgestelde dames uit de Gouden Eeuw een essentieel onderdeel van hun toilettafel.

Eerdere vondsten uit het Palmhoutwrak

Het schip waarin de poederdoos werd gevonden is rond 1650 vergaan op de Reede van Texel. Net terug uit de subtropen, met buxushout als deklading. Buxushout, ook wel palmhout genoemd, is hoogwaardig hardhout dat bestemd was voor de luxe meubelmakerij. Het wrak kreeg daarom de naam ‘Palmhoutwrak’. Maar het hout was niet het enige. In het wrak vonden de duikers ook nog een unieke collectie zeventiende-eeuws textiel met bijbehorende gebruiksvoorwerpen (Museum Kaap Skil).