Escape Rooms, inkomstenbron voor monumenten? 


Uitzending DWDD over het fenomeen Escape Rooms

Escape Rooms zijn een snel opkomende internationale rage, ook in Nederland. Laat jezelf met een groep vrienden opsluiten in een kamer of gebouw en probeer, door middel van het oplossen van raadsels,  binnen een gestelde tijd de sleutels tot de uitgang te vinden. 

Steeds meer mensen gaan voor deze vorm van ‘offline gaming’. Het is een soort van verslavend om telkens een volgende Escape Room op te zoeken. Er is inmiddels een soort competitie tussen de mooiste en spannendste Escape Rooms van het land ontstaan.

Bij de besten vallen de puzzels en opdrachten samen met een verhaal of fictieve geschiedenis van een authentiek vormgegeven locatie. ‘Wat is er in deze ruimte gebeurd?’ Denk aan het bordspel Cluedo of beter aan de ‘Da Vinci code’….

Monumenten
Het vraagt niet heel erg veel fantasie om te bedenken dat sommige monumenten, als authentieke plaatsen met een verleden en mooie (fictieve) verhalen, heel goed toegerust zijn om op deze rage in te springen.

De investering in een Escape Room zullen niet echt hoger zijn dan die van een kleine expositie. De PR-waarde zal groter zijn en er zal waarschijnlijk ook een ander soort publiek mee angesproken worden. Er zijn inmiddels waarschijnlijk ook al gespecialiseerde bureautjes die kunnen helpen met ins en outs van de inrichting.

Hoe zou het zijn om het verhaal van uw monumentale plek eens op deze manier te vertellen? Uitdaging? Ik ben benieuwd welk monument dit als eerste gaat doen.