Europese Commissie: ‘Digitaliseer alle monumenten die gevaar lopen’

Referentiebeeld. ภาพของtridsanu Thophet via Canva

De Europese Commissie adviseert een gemeenschappelijke Europese database voor cultureel erfgoed. In 2030 moeten alle monumenten die gevaar lopen en 50% van de meest bezochte monumenten gedigitaliseerd zijn.

Europeana, een digitale verzamelplek voor cultureel erfgoed, neemt de taak voor de opbouw van de gemeenschappelijke database op zich. Een nieuwe deskundigengroep van de Europese Commissie zal toezicht houden op de voortgang en uitvoering.

Margrethe Vestager, executive Vice-President van A Europe Fit for the Digital Age: “De tragische verbranding van de Notre Dame in Parijs toonde het belang aan van het digitaal bewaren van cultuur en de lockdowns benadrukten de behoefte aan virtueel toegankelijk cultureel erfgoed.”

Thierry Breton, commissaris van de Europese interne markt: “We moeten ons Europese erfgoed behouden voor de toekomstige generaties. Dit vereist het bouwen en inzetten van onze technologische capaciteiten. Laten we profiteren van de kansen die kunstmatige intelligentie, data en extended reality bieden. De Europese dataruimte voor cultureel erfgoed zal creatie en innovatie binnen de erfgoedsector en daarbuiten bevorderen, in het onderwijs, toerisme en de culturele en creatieve sectoren.”

Lees het persbericht op de website van de Europese Commissie.