Cursus: Adviseren over kwaliteit

Locatie
• Online

Datum/Tijd
• 16 mei 2013 van 09:00 - 16:30


Door recente wijzigingen in de regelgeving (MoMo, Monumentenwet) is de advisering over monumenten en cultuurhistorie geprofessionaliseerd en gemoderniseerd. De nieuwe Omgevingswet zal de monumentenadvisering bovendien verder verankeren in de ruimtelijke regelgeving. Door de economische crisis (krimp, leegstand) blijven opgaven als herbestemming en transformatie belangrijk. Dat geldt ook voor de integrale afstemming met andere ruimtelijke kaders als welstand.

Deskundigen praten u bij over de actualiteit van regelgeving en beleid en presenteren interessante casussen uit hun eigen adviespraktijk. Inleidingen van o.a. Maurice Bogie en Martin van Bleek (Gelders Genootschap).
’s Middags is er een excursie om te kijken hoe (integrale) monumentenadvisering in de praktijk wordt gebracht. In deze cursus is gekozen voor het cultuurlandschap van polder de Beemster in Noord-Holland. Op welke manier wordt de kwaliteit van de polder, door Unesco aangewezen tot werelderfgoed, gewaarborgd, wie bepaalt die borging en wie zorgt voor de uitvoering?

Welke onderwerpen komen ondermeer aan bod?
– werkwijze van integrale welstands- en monumentencommissies;
– advisering in het voortraject;
– wettelijke kaders voor advisering (Wabo, Woningwet, Monumentenwet, etc.);
– kwaliteit van adviezen;
– toekomstige advisering (o.a. Omgevingswet);
– excursie met aansprekende voorbeelden (de toekomst van een eeuwenoud cultuurlandschap);
– beschermd gezicht (rol gemeente in proces van herstructurering, etc);
– discussie aan de hand van casussen.

Voor wie?
Het gaat hier om een kennismakingscursus voor commissieleden van welstands-, monumenten- en geïntegreerde commissies, inclusief burgerleden. De cursus is ook bestemd voor ambtenaren die geïnteresseerd zijn in de werkwijze van andere gemeenten en commissies.

De cursus wordt georganiseerd in samenwerking met de Federatie Welstand.

Kosten?
De kosten voor een cursusdag bedragen Euro 225,00 per persoon. Dit is inclusief koffie/thee, lunch en een excursie.

Kijk voor meer informatie op www.erfgoedindepraktijk.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.