Archeologieplatform 9 oktober 2014

Locatie
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Datum/Tijd
• 09 oktober 2014 van 00:00


rce

De Archeologieplatformlezingen van oktober (voorheen NOaA-lezingen) hebben als thema Archeologie van het veen. Sprekers zijn Egge Knol (Conservator archeologie, geschiedenis en oude kunst van het Groninger Museum) en Karel Leenders (Historisch geograaf).

  • 10.00-10.15 Ontvangst en inleiding door Michel Lascaris (Senior onderzoeker landschapsgeschiedenis laag Nederland, RCE)
  • 10.15-11.00 Egge Knol – ‘De grote bruine vlakte, veen op paleogeografische reconstructies van Noord-Nederland’
  • 11.00-11.15 Discussie
  • 11.15-11.30 Koffiepauze
  • 11.30-12.15 Karel Leenders – ‘Archeologie van het veen: een onontgonnen onderwerp’
  • 12.15-12.30 Discussie

‘De grote bruine vlakte, veen op paleogeografische reconstructies van Noord-Nederland’- Dr. E. Knol

Vanaf de jaren zeventig en tachtig daagde – ook in Noord-Nederland – het besef dat de vroegere veenbedekking vele malen omvangrijker was dan altijd gedacht. De traditionele veenkoloniën en het nog aanwezige veen, waren restanten van een immens uitgestrekt veen. Als gevolg van oxidatie na ontginning was veel veen spoorloos verdwenen. Dit verdwenen veen zorgde voor grote wateroverlast, enorme veranderingen in het landschap, de waterhuishouding en organisatie. Deze mechanismen speelden al in de Romeinse tijd en versterkt in de Middeleeuwen. De voordracht schetst de hoofdlijnen. Kort wordt aangegeven dat in de detaillering nog nieuwe inzichten te verwachten zijn.

‘Archeologie van het veen: een onontgonnen onderwerp’- K. Leenders

Archeologen zijn blijkbaar onvoldoende bedacht op de niet-standaard- fenomenen die samenhangen met het verdwenen veendek in westelijk Noord-Brabant en het aangrenzende deel van de provincie Antwerpen. Als gevolg hiervan wordt in Programma’s van Eisen zelden met deze veenhistorie rekening gehouden.

Aard en omvang van het voormalige veen worden beschreven. Deels betreft het de rand van het grote Hollandveengebied, deels betreft het veen dat tot 17 m + NAP op het huidige zandlandschap lag. Beschreven wordt hoe dat veen verdween en op welke wijze archeologisch onderzoek onze kennis van dat proces kan aanvullen. Waarop moet een archeoloog letten? Als hulpmiddel wordt een turfdatabank gepresenteerd.

Voor wie:

De lezingen zijn voor iedereen toegankelijk

Kosten:

Er zijn geen kosten aan verbonden

Meer informatie:

Aanmelden en nadere informatie: Tessa de Groot, t.de.groot@cultureelerfgoed.nl of www.archeologieinnederland.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.