Cultureel erfgoed gaat over monumenten, archeologie en cultuurlandschap. De zorg voor ons cultureel erfgoed is een gedeelde taak van vele betrokkenen, vaak verdeeld over veel verschillende organisaties. Deze cursus maakt de startende erfgoedprofessional wegwijs in de wereld, die cultureel erfgoed heet.
U bent sinds kort werkzaam in de erfgoedsector. En kennis hebben van erfgoed is belangrijk, niet alleen vanwege het erfgoed zelf, maar vooral ook voor vanwege de samenhang met ruimtelijke ontwikkelingen. Goed u weg vinden is nog niet zo eenvoudig. Er zijn veel organisaties die zich inzetten voor het cultureel erfgoed. Van belang is vooral wat zij voor ú kunnen betekenen bij het uitvoeren van uw dagelijks werk in deze sector.
Welke onderwerpen komen ondermeer aan bod?
– wat is een monument
– soorten monumenten
– de historie van de monumentenzorg
– de erfgoedsector in grote lijnen
– de rol van de gemeente
– de rol van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
– de rol van het Steunpunt
– wat kan het Restauratiefonds doen
– de gemeente Amersfoort als praktijkvoorbeeld
– een excursie in de middag
Voor wie?
Deze cursus is met name bestemd voor startende ambtenaren cultureel erfgoed, werkzaam bij gemeente of provincie. Daarnaast is deze dag ook interessant voor nieuwkomers, werkzaam elders in de erfgoedsector.
Andere cursussen in het ‘basispakket’
‘Cultureel erfgoed: een kennismaking’ maakt onderdeel uit van het ‘basispakket’. U kunt zich verder verdiepen met de cursussen ‘Financiële monumentenzorg(en)’, Cultuurhistorie en het bestemmingsplan’ of de cursus ‘Monumenten en vergunningverlening’. Gaat u binnen de gemeente ‘eigen’ erfgoedbeleid opzetten, dan is de cursus ‘Gemeentelijk erfgoedbeleid’ een aanrader.
Geef een reactie