Cursus Gemeentelijk erfgoedbeleid

Locatie
• Online

Datum/Tijd
• 27 februari 2024 van 09:30 - 16:30


Erfgoed wordt een steeds belangrijker onderdeel van onze leefomgeving. Tegelijkertijd verandert de rol van jouw gemeente, door decentralisatie van rijkstaken, participatie wetgeving en bezuinigingen. Hoe stel je dan een eigen, geïntegreerd erfgoedbeleid samen? In deze cursus krijg jij handvatten om erfgoed (opnieuw) de hoofdrol te geven in jouw beleid.

Wat je moet weten over deze cursus

Erfgoed staat voor identiteit, trekt mensen aan en creëert een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Kortom, genoeg redenen om als gemeente een eigen geïntegreerd erfgoedbeleid samen te stellen en uit te voeren. Maar welke instrumenten heb je daarvoor? En hoe waarborg je de kwaliteit en continuïteit?

In deze cursus leer je hoe je de erfgoedverordening, de monumentencommissie en commissie ruimtelijke kwaliteit inzet. Daarnaast leer je hoe je samenwerkt met andere beleidsterreinen, extern én intern. Na afloop schakel je je netwerk beter in en weet je hoe je vanuit jouw eigen werkomgeving bijdraagt aan het erfgoed in jouw gemeente.

De cursus is een combinatie van fysieke en online momenten:

  • 27 februari 2024, 9:30 tot 16:30 uur te Nijmegen
  • 12 maart 2024, 10:00 tot 15:00 uur online
  • 26 maart 2024, 10:00 tot 12:00 uur online

Is de cursus iets voor jou?

Ben jij een (beleids)medewerker in een gemeente waar erfgoedbeleid op de agenda komt of staat? En heb je al globale kennis van het erfgoedveld? Dan is deze cursus iets voor jou.

De cursus is een goede combinatie van theorie en praktijk. Je start met een onderzoek naar het erfgoed in jouw gemeente en bekijkt de aanpak van andere gemeentes. Aan de hand van handige stappenplannen en methodes oefen je met het maken van een erfgoedbeleid. Je leert hoe je financiële mogelijkheden herkent en benut, en hoe je de samenwerking met collega’s van andere beleidsterreinen opzoekt.

Meer informatie is terug te vinden op de website

https://www.erfgoedacademie.nl/cursusaanbod/gemeentelijk-erfgoedbeleid-27-februari-2024

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.