ErfgoedAcademie: Behoud je kerkgebouw

Locatie
Online en op locatie

Datum/Tijd
• 01 december 2021 van 10:00 - 15:00


Nederland is rijk aan religieus erfgoed en kent een grote variëteit aan gebouwen. Van kleine dorpskerken, grote stadskerken en synagogen tot kloosters en abdijen. Deze gebouwen bevinden zich overal in Nederland. Eigenaren doen hun best om deze gebouwen zo lang mogelijk open te houden, onder meer door te zoeken naar nieuw gebruik, naast het gebruik voor de eredienst.

Doel van de cursus is om betrokkenen bij het behoud, beheer en gebruik van (monumentale) kerkgebouwen te inspireren en handvatten te geven voor meervoudig gebruik van het kerkgebouw. U leert wat er mogelijk is om uw kerk toekomstproof te houden, toegepast op uw eigen lokale situatie.

Welke onderwerpen komen aan bod?

 • Missie en visie van uw kerk: het merk van uw kerk;
 • De gebruiksmogelijkheden van het kerkgebouw zelf;
 • Waar is vraag naar: wat wil de omgeving van de kerk;
 • Financiën en organisatie: wat is wenselijk, mogelijk en noodzakelijk;
 • Welk aanbod kunt u bieden: wat zijn de mogelijkheden voor meervoudig gebruik.

Wat bereikt u met deze cursus?

Na het volgen van deze cursus kent u meerdere gebruiksmogelijkheden van kerkgebouwen. U hebt daaruit een aantal aantrekkelijke mogelijkheden gekozen die passen bij uw kerkgebouw. Hiervoor maakt u een plan waarmee u, samen met andere betrokkenen, aan de slag kunt gaan. Het gevolg daarvan is dat uw kerkgebouw niet alleen meerdere nuttige functies krijgt, maar ook bewaard blijft voor toekomstige generaties.

Voor wie is de cursus bedoeld?

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die met het beheer, behoud en exploitatie van monumentale kerkgebouwen te maken heeft en overweegt de kerk multifunctioneel in te zetten. We denken aan:

 • Kerkbesturen, kerkrentmeesters, beherende stichtingen en andere eigenaren of beheerders van monumentale kerken van elke omvang, denominatie, status en periode;
 • Beheerders van kerkgebouwen (kosters);
 • Vrijwilligers die op één of andere manier zijn verbonden aan het beheer en gebruik van monumentale kerken: van gastheren/-vrouwen tot en met concertorganisatoren.

De cursus is ontwikkeld in samenwerking met de Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerken (VBMK). De cursus maakt onderdeel uit van het Programma Toekomst Religieus Erfgoed.

Wanneer?

De cursus bestaat uit 3 webinars en een regionale bijeenkomst op locatie.

Alle bijeenkomsten staan onder leiding van Jorien Kranendijk van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, tevens docent bij de ErfgoedAcademie.

Online bijeenkomsten 

 • woensdag 1 december een webinar van 10.00 – 12.00 uur
  Experts: Sander Ummelen en Ron Verduijn
 • woensdag 1 december een webinar van 13.00 – 15.00 uur
  Experts: Piet Bouterse en Jeroen Geerdink
 • Een (slot)webinar op 18 februari van 10.00 – 12.00 uur

Regionale bijeenkomsten (op locatie). U maakt een keuze uit één van onderstaande locaties*:

 • Geertruidskerk te Geertruidenberg
 • Het Academiehuis in Zwolle
 • Amsterdam/Naarden/Wageningen

  *Het aantal regionale bijeenkomsten is afhankelijk van het aantal deelnemers. Bij onvoldoende aanmeldingen kunnen we mogelijk locaties ‘samenvoegen’.

Coronamaatregelen vanaf 25 september

Vanaf 25 september vragen onze vergader- en cursuslocaties alle gasten bij binnenkomst naar een geldig coronatoegangsbewijs. Wie niet (volledig) gevaccineerd is, kan gebruikmaken van een toegangstest, niet ouder dan 24 uur. Dit geldt dus ook voor besloten evenementen. Wij vragen u dan ook een coronatoegangsbewijs of toegangstest mee te nemen naar een cursus of evenement op locatie en bij binnenkomst te tonen.

Tijdsinvestering

Deze cursus vraagt ook enige tijdsinvestering buiten de bijeenkomsten voor het lezen van relevante achtergrondinformatie en het voorbereiden van uw ‘eigen’  casus.

Aanmelden

Er kunnen max. 45 deelnemers meedoen, waarvan max. 2 deelnemers per organisatie.

Kosten

De kosten voor de hele cursus bedragen € 100,00 (ex. 21% BTW) per deelnemer.
Dit is incl. koffie/thee en lunch op locatie.

Praktisch

Voor onze webinars en online cursussen maken we gebruik van het platform Zoom. U krijgt vooraf een link met een korte handleiding toegestuurd om via dit platform deel te nemen.

DIRECT INSCHRIJVEN

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.