Erfgoedacademie: Binnenklimaat in de praktijk

Locatie
Online en op locatie

Datum/Tijd
• 28 september 2022 - 12 oktober 2022 van 10:00 - 12:00


Veel erfgoedinstellingen hebben weinig tot geen kennis van het binnenklimaat. Het gevolg is dat erfgoedinstellingen vaak klimatiseringsapparaten krijgen die geen recht doen aan het gebouw, de collectie en/of de organisatie. Bovendien wordt de kwaliteit van het binnenklimaat vaak niet goed afgestemd op de kwaliteit van de bouwschil en dit kan dit grote schade veroorzaken aan het gebouw. Hierdoor wordt u vaak voor (zeer) hoge energie- en onderhoudslasten geplaatst wat uw organisatie (financieel) kwetsbaar maakt.   

In veel erfgoedinstellingen wordt het binnenklimaat binnen nauwkeurige gestelde bandbreedtes beheerst. Luchtbehandelingsmachines draaien op volle toeren. Op de werkvloer heeft men vertrouwen dat de condities optimaal zijn voor het tonen en bewaren van kunst. In praktijk blijkt dit echter een idee-fixe. Niet alleen is vaak het klimaat heel anders dan verwacht maar ook blijken de energiekosten soms hoger dan door de organisatie kunnen worden gedragen. Ook is het soms lastig om bij bruikleengever aan de bruikleengever te kunnen aantonen dat er voldaan kan worden aan de klimatologische eis. De enige manier om grip te krijgen op deze situatie is door het klimaat te monitoren en vervolgens de verzamelde gegevens ook te bestuderen zodat u inzicht krijgt in de risico’s voor de collecties en de mogelijkheden voor optimalisatie. In dit complexe vraagstuk komen verschillende kennisgebieden samen.  

In deze cursus komen deze kennisgebieden samen. Hiermee bouwt u kennis op over het binnenklimaat in uw organisatie. Na de cursus kunt u het gesprek met externe adviseurs beter voeren en bent u in staat afgewogen beslissingen te nemen die ten goede komen aan collectiebehoud, verduurzamingsambities en de portemonnee. 

Na het volgen van deze cursus  

  • Weet u hoe het binnenklimaat in uw gebouw tot stand komt 
  • Bent u in staat de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid in uw organisatie op een zinvolle wijze te meten 
  • Kunt u aan de hand van de meetgegevens de risico’s voor uw organisatie bepalen 
  • Begrijpt u welke collectie gevoelig is 
  • Weet u welke mogelijkheden er zijn om het risico van een verkeerd binnenklimaat op een eenvoudige manier te verminderen 
  • Kunt u het gesprek met externe adviseurs, de directie en de bestuurders beter voeren 
  • Bent u beter in staat klimatiseringsstrategieën te kiezen die passen bij je collectie, gebouw en organisatie.   

Voor wie? 
Deze cursus is bestemd voor collectie- en gebouwbeheerders in musea en andere erfgoedinstellingen, gemeente- en provinciale ambtenaren erfgoed en musea.

Programma 
De cursus start met een introductie- en kennisbijeenkomst met excursie op Landgoed Oud Amelisweerd in Bunnik van 12.00 – 17.00 uur. Daarna volgen twee interactieve webinars van 13.30 – 15.30 uur, online in Zoom) waarin we werken met uw eigen casuïstiek. U wordt uitgenodigd om ook mee te denken en te participeren in de casuistiek van uw medecursisten.  

Wanneer? 
Deze cursus bestaat uit drie interactieve bijeenkomsten: 
28 september bij De Veldkeuken op landgoed Oud Amelisweerd in Bunnik van 12.00 – 17.00 uur 
5 en 12 oktober twee interactieve, online bijeenkomsten van 10.00 – 12.00 uur

Deelnemers
De minimale groepsgrootte van deze cursus is 10 deelnemers.

Tijdsinvestering 
Naast de cursusbijeenkomsten vraagt deze cursus ook een tijdsinvestering buiten de bijeenkomsten. Houdt rekening met een tijdsbeslag van 8 uur voor het bestuderen van relevante achtergrondinformatie en voor voorbereiding van de opdrachten. 

Kosten
De kosten voor deze cursus bedragen € 200,00 (inclusief, koffie/thee en lunch op locatie), excl. 21% btw) per persoon. 

Praktisch 
Voor onze online bijeenkomsten maken we gebruik van het platform Zoom. U krijgt vooraf een link met een korte handleiding toegestuurd om via dit platform deel te nemen. 

Tot slot!
In de cursussen van de ErfgoedAcademie zet je theorie om naar de praktijk. Je krijgt concrete tips en informatie waar je meteen mee aan de slag kunt. En je leert hoe je deze kennis in je eigen werkpraktijk toe kunt passen. Dit kost tijd, maar we weten dat je met onze cursussen in je werk ook echt vooruit komt.

Je werkt samen met mensen uit andere organisaties. Zij en je docent vormen een waardevol netwerk, waar je ook na je cursus op terug kunt vallen, wanneer je ergens tegenaan loopt. Of met wie je een inspirerend voorbeeld wilt delen.

Docent en Experts  

  • Yvonne Ploum, directeur ErfgoedAcademie 
  • Bart Ankersmit, senior onderzoeker Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 
  • Marc Stappers, specialist Bouwfysica Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 
  • Ronald Buïel, interieurarchitect en partner Soda Interieurarchitectuur  

Aanmelden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.