Bij de ruimtelijke inrichting op lokaal en regionaal niveau wordt steeds meer verwacht van u, als de erfgoedprofessional. U moet niet alleen kennis van zaken inbrengen, maar ook weten wat de ander beweegt. U moet grenzen en kaders kunnen stellen voor het behoud van het erfgoed, maar ook flexibel kunnen zijn om ruimtelijke ontwikkelingen niet te frustreren. Daarnaast moet u over object- en materiekennis beschikken en ook het erfgoedbrede belang behartigen op gebied en/of wijkniveau. Uw positie als erfgoedprofessional verschuift van ‘macht’ naar ‘gezag’. Kortom, er wordt vandaag de dag heel wat van u gevraagd als erfgoedprofessional.
Om aan al die verwachtingen te kunnen voldoen heeft de ErfgoedAcademie de Leergang ErfgoedFilosofie ontwikkeld. In deze opleiding bieden wij u reflectie op het vak, een training in vaardig overleggen en reflectie op het eigen handelen. De leergang is een Vrije Ruimte, een vrijplaats om na te denken, samen met anderen, over hoe de erfgoedzorgwereld in elkaar zit, wat ons en anderen te doen staat, wat is het juiste, het goede. De leergang biedt ruimte om te onderzoeken welke ideeën richtinggevend zijn voor uw/onze erfgoedzorgpraktijk, en deze praktijk op een hoger niveau te tillen. Klopt het wat we doen? Waar is het ons eigenlijk om begonnen? Wat is de essentie. Het gaat hierbij om reflectie op het vak maar ook om reflectie op het eigen handelen en praktijk.
Duur en inhoud
De opleiding bestaat uit een startbijeenkomst, 3 modules en een slotbijeenkomst (totaal 8 dagen). Samen met medecursisten en gerenommeerde Masters bediscussiëren we actuele erfgoedthema’s en delen we ervaring en kennis. We bezoeken erfgoedprojecten die te maken hebben met herbestemming, gebiedsontwikkeling en herontwikkeling en toegespitst zijn op de thema’s van de modules. U sluit de opleiding af met een Meesterwerk. Een essay waarin uw opgedane kennis en inzichten samenkomen.
Voor wie
De opleiding is bedoeld voor erfgoedprofessionals op het niveau van adviseur/beleidsmedewerker die strategisch opereren in ontwikkelingsprocessen met minimaal een HBO opleiding en vijf jaar praktijkervaring.
Datum 6 september. Aanmelden kan via de de ErfgoedAcademie.
Geef een reactie