Expertmeeting Duurzaam vakmanschap

Locatie
Provinciehuis Noord-Holland

Datum/Tijd
• 15 februari 2018 van 13:00 - 16:00


Restauratie Opleidingsprojecten Nederland (ROP) en het projectteam van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed organiseren op donderdagmiddag 15 februari in Haarlem een expertmeeting over het behoud van (restauratie)vakmanschap voor ons erfgoed.

De instandhouding van ons Europese erfgoed vraagt om gespecialiseerd, ambachtelijk vakmanschap. Het is daarom belangrijk dat we kennis en vaardigheden over oude technieken en historische materialen overdragen aan nieuwe generaties. Want ondanks de toegenomen belangstelling voor ambachtelijk en lokaal gefabriceerde producten, blijft het een enorme uitdaging om straks voldoende gekwalificeerde mensen op onze steigers te hebben staan.

Op 15 februari gaat het vooral om de vraag hoe we jongeren enthousiasmeren voor dit mooie vakgebied. De sprekers, van restauratie-aannemers tot jonge (bijna) vaklieden, geven met hun ideeën een aanzet tot het formuleren van concrete plannen. Het resultaat van deze middag: de ingrediënten voor een plan van aanpak om erfgoedvakmanschap en de restauratiesector toekomstbestendig te maken. Sprekers zijn o.a. Arjo Klamer (Professor of Cultural Economics van de Erasmus Universiteit Rotterdam) en we laten jonge vaklieden zelf aan het woord over het vak en hun kijk op hoe we het restauratievak aantrekkelijk houden voor jongeren in de bouw.

Locatie: Statenzaal van het Provinciehuis, Dreef 3, Haarlem
Datum: 15 februari 2018, van 13.00 (inloop) tot 16.00 uur, met aansluitend een borrel
Deelname: gratis, aanmelden is wel noodzakelijk

U kunt als erfgoedprofessional, restaurateur/vakman of beleidsmaker deze expertmeeting bijwonen. Let op: het aantal plaatsen is beperkt. U kunt zich hier aanmelden.

Programma
13.00: Inloop

13.30-13.35: Opening door Joke Geldhof, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland

13:35-13.45: Presentatie van Arjo Klamer (Hoogleraar Culturele Economie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam)
Over de rol van ambachten, de Nederlandse ambachtscultuur en de verschillen hierin met andere landen, zoals Duitsland en Italië, en het belang van een nieuwe (educatie) infrastructuur voor creatieve ambachten.

13:45-13.55: Presentatie van Marleen Hofland-Mol (voormalig goudsmid en docent Albeda College, Rotterdam / Master student Economics and Entrepreneurship aan de Erasmus Universiteit)
Ondernemerschap en creatieve ambachten: hoe maken we creatieve ambachten aantrekkelijk voor jongeren en hoe gebeurt dit in de landen om ons heen?

13:55-14.10: Reflectie en discussie n.a.v. de presentaties o.l.v. van moderator Sascha Baggerman (directeur ROP Nederland)

14.10- 14.20: Presentatie van Pim Schipper (directeur restauratie-aannemer Schakel & Schrale)
Over het opleiden van jonge restauratievaklieden: wat gaat goed en wat kan beter?

14.20-14.35 Aansluitend een vraaggesprek met jonge restauratievaklieden van Schakel & Schrale o.l.v. moderator Sascha Baggerman.

14:35-14.45: Presentatie van Agnes van Alphen (coördinator Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen)
De restauratiepas: een nieuwe digitale manier (website en app) om persoonlijk vakmanschap van de individuele restauratiespecialist beter zichtbaar te maken.

14:45-14.55: Presentatie van Johanna Kuijpers (Historische Vereniging Haerlem)
De projectgroep Ambachtslieden van de historische vereniging houdt excursies naar restauratiewerken in uitvoering specifiek voor VMBO-leerlingen en hun docenten uit Haarlem en omstreken.

14.55-15.10: Reflectie en discussie n.a.v. de presentaties o.l.v. van moderator Sascha Baggerman

15.10-15.25: Presentatie van Paulus van der Jagt (Stichting IJzerhart en IJzerij Paulus) en Miko Wijnands (branchemanager Kunst-, Sier- en Restauratiesmeden)
Hoe geven we het ambacht een aantrekkelijker imago? Over workshops smeden met kinderen, the European Iron Academy en het ontwikkelen van een speciale Meestertitel.

15.25-15.35: Presentatie van Marianne Driessen (CINOP / Erasmus +)
De mogelijkheden die het Erasmus Plus programma biedt voor Europese uitwisseling van MBO-leerlingen en docenten toegelicht aan de hand van enkele Europese voorbeeldprojecten.

15.35-16.00: Reflectie en discussie n.a.v. de presentaties o.l.v. van moderator Sascha Baggerman.

Aanzet tot een agenda met actiepunten voor het behoud van creatieve en restauratie-ambachten in Nederland in het kader van een toekomstbestendig erfgoedbeleid.

16.00: Afsluiting door Mirjam Blott, Projectleider Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed

Borrel (tot 17:00)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.