Expositie: Grave 1674 – Een beleg dat beroemd werd

Locatie
• Online

Datum/Tijd
• 06 maart 2015 - 12 april 2015 van Hele dag


Het Graafs Museum opent op zondag 25 januari het jaar met een nieuwe tentoonstelling, getiteld ‘Grave 1674 – een beleg dat beroemd werd’. In dat jaar werd de complete vestingstad Grave aan flarden geschoten tijdens een beleg dat vier maanden in beslag nam. Slechts twee huizen kwamen ongeschonden uit deze strijd. Ook het Kasteel van Grave, ooit geboorteplaats van Anna van Buren – de eerste vrouw van Willem van Oranje – ontkwam niet aan de verwoestende beschietingen. 1674 betekent het einde van het Kasteel van Grave, dat vervolgens jarenlang als ‘steengroeve’ dienst deed.

In het Rampjaar 1672 wordt de Republiek der Nederlanden aan alle kanten aangevallen. Omdat ‘s-Hertogenbosch door de Staten Generaal belangrijker wordt gevonden, verplaatst Willem III een deel van het garnizoen uit Grave naar die stad. Het Franse leger onder maarschalk Turenne krijgt de vesting Grave in handen zonder dat er een schot is gelost en daarmee is Grave weer katholiek.

Lang duurt het allemaal niet. In 1674 slaan de troepen van de Republiek onder generaal Rabenhaupt het beleg voor de stad. Het beleg zal vier maanden duren. Aan de Franse kant heeft generaal Noël Bouton markies de Chamilly de leiding. Hij verweert zich dapper en de stad is tot barstens toe met munitie en proviand gevuld, waaronder honderden levende koeien. Pas na de komst van versterkingen onder Willem III keren de kansen en moet Chamilly de vestingstad Grave opgeven. Chamilly capituleert op 27 oktober 1674, de 28ste trekt Willem III de stad binnen. De 28ste oktober wordt in Grave tot ver in de achttiende eeuw als feestdag gevierd.

Historisch beleg in Frankrijk en Nederland
Dit beleg van Grave heeft zowel in Frankrijk als in Nederland geschiedenis gemaakt. In Frankrijk werd gejuicht over de dapperheid van het Franse garnizoen, in Nederland werd gejuicht over de dapperheid van de aanvalstroepen onder Willem III. Vooral in Nederland waren er tal van kunstenaars die het roemrijk beleg vereeuwigden.
Het Graafs Museum biedt een nagenoeg compleet overzicht van deze prenten over het beleg van 1674. Dat overzicht wordt aangevuld met prachtige tekeningen waarin de kunstenaars Joshua de Grave en Valentijn Klotz kort na het beleg van 1674 vastgelegden hoezeer de stad had geleden onder dat beleg. Zij waren als ingenieur verbonden aan het Staatse leger en reisden mee met de veldtochten van het leger van de Republiek tegen de Fransen.

Stille getuigen
Ter aanvulling en completering toont de Graafse amateur-archeoloog Martien Koolen archeologische vondsten in Grave van voorwerpen uit de tijd van het beleg. Zijn vondsten zijn de stille getuigen van een tijd die voor de Gravenaren zeer heftig moet zijn geweest.

Het Graafs Museum is gelegen aan de St. Elisabethstraat 10a in Grave. De deuren zijn van woensdag tot en met zondag tussen 13 en 17 uur geopend. Entree is voor kinderen en museumkaarthouders gratis, volwassenen betalen 3 euro. De nieuwe expositie loopt tot en met 12 april. Kijk voor meer informatie op www.graafsmuseum.nl.

Telefoon 0486-475921
E-mail adres info@graafsmuseum.nl
Website http://www.graafsmuseum.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.