Erfgoed & Ruimte is een eenjarige cursus waarin u zich verdiept in het inpassen van cultureel erfgoed in ruimtelijke ontwikkelingen op gebiedsschaal. Na afloop bent u in staat om uw organisatie hierover te adviseren. U kunt plannen op dit vlak formuleren en implementeren – binnen de kaders van wet- en regelgeving én bijdragend aan ruimtelijke kwaliteit. De cursus is ontwikkeld door Hogeschool Utrecht en onderscheidt zich door de combinatie van breedte, verdieping en praktijkgerichtheid. Stichting Post-hbo Nederland heeft de cursus geaccrediteerd.
Voor wie?
Bent u medewerker bij een gemeente, woningcorporatie of waterschap, dan wel werkzaam bij een architectenbureau of stedenbouwkundig adviesbureau? Heeft u in uw positie te maken met monumenten, cultuurlandschap of ruimtelijke planvorming of bent u betrokken bij ontwikkelingen in gebieden met erfgoed? Dan biedt deze cursus u dé kans om in uw werkomgeving een brug te slaan tussen erfgoed en ruimtelijke ontwikkeling. U heeft een relevante vooropleiding op bachelor- of masterniveau òf hieraan gelijkwaardige werkervaring in de erfgoedsector.
Wat leert u?
De cursus is opgebouwd uit vier modules van 10 weken, elk met een eigen thema. Deze modules zijn ook los te volgen.
- Erfgoed van gebouw tot landschap. U leert cultuurhistorische waarden en hun samenhang op verschillende schalen herkennen. Er zijn colleges over o.a. architectuurhistorie, archeologie, historie van het cultuurlandschap, werken met historische kaarten. U maakt in de opdracht een cultuurhistorische gebiedsbeschrijving.
- Erfgoedbeleid, regelgeving & financiën. U krijgt inzicht in mogelijkheden voor bescherming en ontwikkeling van monumenten en hun context. In de colleges leert u o.a. over wet- en regelgeving, ruimtelijke ordening, subsidies, gemeentelijk erfgoedbeleid. U maakt in de opdracht een essay over het erfgoedbeleid voor een gebied.
- Erfgoed – van waardering tot ontwerp. U verdiept uw inzicht in erfgoedwaarden en in verschillende visies op omgang met erfgoed. De colleges gaan o.a. over waardering van erfgoed, omgang met tuinhistorische en stedenbouwkundige waarden. In interdisciplinaire groepjes maakt u een integrale gebiedsvisie.
- Erfgoed – herontwikkeling en maatschappij. U verdiept zich in herontwikkelingsprojecten en in de kijk op erfgoed vanuit andere disciplines. In de colleges gaat het o.a. over actuele herbestemmingsopgaven, gebiedsgericht erfgoedbeleid, de relatie erfgoed en toerisme. Met uw groep rondt u de integrale gebiedsvisie af.
Wanneer?
De cursus is elke woensdag van 14.30 tot 21.30 uur.
Kosten?
De kosten bedragen € 5950 (vrij van BTW) voor de gehele cursus of € 1650 voor een losse module. Lesmateriaal wordt zoveel mogelijk digitaal beschikbaar gesteld.
Meer weten?
Voor meer informatie of aanmelding gaat u naar de website van Hogeschool Utrecht.
Nog vragen? Mail de cursusleider: caroline.stegewerns@hu.nl.
Geef een reactie