Monumentenzorg is een cursus van acht maanden waarin u praktijkgerichte en actuele kennis opdoet over gebouwde monumenten en monumentenzorg, over cultuurhistorie en regelgeving. De colleges en opdrachten zijn een mix van theorie en praktijk. Na afloop bent u in staat om een bijdrage te leveren aan plannen van uw organisatie voor gebouwen met cultuurhistorische waarde: binnen de kaders van wet- en regelgeving én in samenhang met de omgeving.
De cursus is ontwikkeld door Hogeschool Utrecht in samenwerking met deskundigen uit de erfgoedsector, het hoger onderwijs, monumentengemeenten en het bedrijfsleven.
Voor wie?
Bent u in uw baan verantwoordelijk voor taken op het gebied van monumentenzorg of historisch landschap? Houdt u zich bij een overheidsdienst, architect of restauratie-aannemer bezig met monumentenbeleid, het landelijk gebied of herbestemming? Dan kunnen wij u helpen uw kennis te actualiseren en uit te breiden – en daarmee uw carrièrekansen te vergroten. U heeft een relevante vooropleiding op bachelorniveau of mbo4-niveau òf hieraan gelijkwaardige werkervaring in de monumentenzorg of erfgoedsector.
Wat leert u?
De cursus is opgebouwd uit drie modules van 10 weken, elk met een eigen thema. Deze modules zijn ook los te volgen.
- Erfgoed van gebouw tot landschap. U leert cultuurhistorische waarden en hun samenhang op verschillende schalen herkennen. Er zijn colleges over o.a. architectuurhistorie, archeologie, historie van het cultuurlandschap, werken met historische kaarten. U maakt in de opdracht een cultuurhistorische gebiedsbeschrijving.
- Erfgoedbeleid, regelgeving & financiën. U krijgt inzicht in mogelijkheden voor bescherming en ontwikkeling van monumenten en hun context. De colleges gaan o.a. over wet- en regelgeving, ruimtelijke ordening, subsidies, gemeentelijk erfgoedbeleid. U maakt in de opdracht een analyse van het erfgoedbeleid voor een gebied.
- Het gebouwde monument. De focus ligt nu op het schaalniveau van het gebouwde monument. U doet kennis op over historische bouwmaterialen en bouwconstructies en over restauratieprincipes. In de opdracht analyseert u een gebouwd Rijksmonument, zowel exterieur als interieur.
Wanneer?
De cursus is elke woensdag van 14.30 tot 21.30 uur.
Kosten?
De kosten bedragen € 4500 (vrij van BTW) voor de gehele cursus of € 1650 voor een losse module. Lesmateriaal wordt zoveel mogelijk digitaal beschikbaar gesteld.
Meer weten?
Voor meer informatie of aanmelding gaat u naar de website van Hogeschool Utrecht.
Nog vragen? Mail de cursusleider: caroline.stegewerns@hu.nl.
Geef een reactie