Iconische architectenhuizen van de 20e eeuw

Locatie
Van Schijndelhuis

Datum/Tijd
• 09 december 2012 van 00:00


Lezing met architectuurfilm in het Van Schijndelhuis 2012–2013 Huizen zijn een primaire noodzaak om de mens te beschermen. Er zijn echter huizen die dat niveau vele malen overstijgen. Deze kunnen met recht ‘iconische huizen’ genoemd worden. De 20ste eeuw kent enkele voorbeelden die zo vernieuwend waren dat ze generaties architecten beïnvloedden. Iconische huizen zoals Fallingwater, Farnsworth House en Villa Savoy, die vorig seizoen op het filmprogramma van het Van Schijndelhuis stonden. Nu deze huizen tot museumwoning zijn getransformeerd trekken ze architectuurliefhebbers van over de hele wereld. 

Hoe woonden de architecten van deze huizen zelf? Met zichzelf als opdrachtgever kon de architect zonder restricties experimenteren, maar meestal met een kleiner budget dan dat van  hun opdrachtgever. In de filmserie van dit seizoen ziet u de eerste vijf films uit een serie van tien over ‘iconische architectenhuizen’ uit de 20ste eeuw. Iedere film wordt voorafgegaan door een lezing waarin een internationale expert het onderwerp uitdiept. Najaar 2013 volgt deel II.

Let op: de aanvangstijden verschillen per avond. Omdat natuurlijk licht een belangrijke rol speelt in het Van Schijndelhuis, wordt u bij daglicht ontvangen. De lezing is tijdens de schemering en de film start bij invallende duisternis. Lezing en film duren gezamenlijk ruim anderhalf uur.

Kaartverkoop uitsluitend via www.hoogt.nl of aan de kassa van ‘t Hoogt. Het aantal plaatsen is beperkt, dus koop uw kaarten lang van te voren. Kaarten kosten € 25,- inclusief koffie/thee vooraf en een glas wijn na afloop. Reserveren voor de voorstellingen is niet mogelijk. Het programma wordt in Filmtheater ’t Hoogt herhaald: steeds een maand later, op de derde woensdagavond van de maand, entree is dan € 8,50.

Eileen GrayInvitation to a Voyage

Eileen Gray bouwde voor zichzelf en haar man Jean Badovici, de redacteur/uitgever van het avantgarde architectuurtijdschrift L’Architecture Vivante, in 1932 een weekendhuis aan de Cote d’Azur in Roquebrune-Cap-Martin. Het was Le Corbusier een doorn in het oog en hij benijdde de plek zo, dat hij besloot er vlak naast een houten weekendhut, zijn Cabanon, te bouwen. Volgend jaar gaat het huis van EIleen Gray met de naam E.1027 na een jarenlange restauratie open voor publiek. De restauratiearchitect geeft er een lezing over. Regie Jörg Bundschuh, Duitsland, 2006, 60 min. Engels ondertiteld.

Lezing door Pierre-Antoine Gatier, hoofdarchitect historische monumenten in Frankrijk en restauratiearchitect van E.1027

Zondag 9 december 2012

Inloop vanaf 16.00 uur, start lezing 16.30 uur, start film 17.20 uur

The Melnikov House: A Moscow Utopia

Een film over het huis van architect en schilder Konstantin Melnikov in Moskou, gebouwd in 1927-1929. Regie: Rax Rinnekangas, Finland, Bad Taste Limited, 2007, 58 min. Engels ondertiteld.

Lezing door Jean-Louis Cohen, Melnikov-kenner, professor architectuurgeschiedenis aan de Sorbonne en New York University. Cohen is lid van het International Committee of Trustees van het Melnikov Houses Museum en auteur van ‘Misfortunes of the Image: Melnikov in Paris, 1925’.

Zondag 13 januari 2013

Inloop vanaf 16.30 uur, start lezing 17.00 uur, start film 17.45 uur

The Aalto House en Alvar Aalto’s Journey to the Summer

Twee korte films over het huis van de Finse architect Alvar Aalto en zijn vrouw Aino in Helsinki (1936) en zijn zomerhuis met zijn tweede vrouw Elissa in Lake Päijänne (1952-1953). Regie: Anssi Blomstedt, Finland, 2008 en 2007, 2 x 23 min. Engels ondertiteld.

Lezing door Susanna Petterson, directeur Aalto Foundation en Aalto Museum die de twee huizen en studio van Aalto als museumwoning voor publiek openstelt.

Zondag 10 februari 2013

Inloop vanaf 17.15 uur, start lezing 17.45 uur, start film 19.00 uur

The Homes of Frank Lloyd Wright

Oak Park (1891), Taliesin East in Spring Green Wisconsin (1911) en Taliesin West (1938): Frank Lloyd Wright heeft een record aantal huizen voor zichzelf ontworpen. Zijn vertrek uit Chicago bij zijn gezin was vrijwillig, maar de reden om in Taliesin te bouwen was noodzaak omdat hij zichzelf geheel onmogelijk had gemaakt in Chicago, door een affaire te beginnen met de vrouw van zijn opdrachtgever. Vervolgens werd Taliesin geteisterd door branden en rampspoed waardoor de noodzaak er keer op keer was om opnieuw te beginnen. Regie: Scott Galloway, USA, 1996, 45 min. Engels gesproken (geen Nederlandse ondertiteling).

Lezing door: spreker wordt midden december bevestigd

Zondag 10 of zondag 17 maart 2013 (wordt ook dan bevestigd)

Inloop vanaf 18.00 uur, start lezing 18.30 uur, start film 19.15 uur

VDL Research House: Richard Neutra’s Studio and Residence

Het huis van Richard Neutra in Los Angeles werd in 1932 gebouwd met steun van de Nederlandse zakenman Van der Leeuw en heette destijds als eerbetoon aan hem het VDL Research House. De zakenman reisde veel naar Amerika en was onder de indruk van wat architect Neutra voor zijn opdrachtgevers bouwde. Zelf woonde hij echter met zijn gezin bij zijn collega Schindler in. Hij vond dat de jonge en veelbelovende Neutra de kans moest krijgen zijn eigen huis te ontwerpen en gaf hem daarvoor het budget. Na een brand heeft zoon Dion Neutra, die ook architect werd, het huis in 1963 verbouwd. Regie: Timothy Sakamoto, USA, 2007, 40 min. Engels gesproken (geen Nederlandse ondertiteling).

Lezing door Raymond Neutra, zoon van de architect Richard Neutra en vroegere bewoner van het huis. Neutra is voorts Secretary of the Friends of the Neutra VDL Research Site en voert een actieve sponsorcampagne voor de restauratie van het VDL huis.

Zondag 14 april 2013

Inloop vanaf 20.00 uur, start lezing 20.30 uur, start film 21.15 uur

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.