Hoe is een jongere te interesseren voor kerkorgels, carillons en torenuurwerken? Met de muzikale klanken? Met de verhalen? Met de techniek? Of alleen maar heel plat met een studiepunt?
Aan de hand van een aantal praktijkervaringen wordt tijdens een mini-symposium op vrijdag 9 september aanstaande gediscussieerd over de wijze waarop de jeugd is te interesseren voor het klinkend erfgoed. Tussendoor is er een hapje en een drankje en wordt er gemusiceerd.
Met het mini-symposium start het Festival Klinkend Erfgoed, zaterdag 10 en zondag 11 september in en rond de Stevenskerk. Het debat op vrijdagavond is met name bestemd voor lokale en regionale vrijwilligersorganisaties, die zich inzetten voor het klinkend erfgoed. Als afsluiting wordt de nieuwe Vereniging Orgelmentoren gepresenteerd.
Programma
16.30 – 16.40 uur Intro Van Oud naar Jong, door Jetty Podt
16.40 – 16.50 uur Welkom door gespreksleidster Heleen Wijgers, directeur Stevenskerk
16.50 – 18.00 uur Serie korte presentaties van ervaringen:
- Reitze Smits, artistiek leider Stichting Voor de Wind;
- Kristin Gramlich, cantor organist van de Grote of Lubuineskerk te Deventer;
- Sjoerd van Geuns, Utrechts klokkenluider;
- Johan Ploegaert, vml. voorzitter Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk.
18.00 – 19.00 uur Pauze met een lichte maaltijd, omlijst door muziek
19.00 – 20.00 uur Debat met panel en de aanwezigen
20.15 – 20.30 uur Afsluiting met presentatie Vereniging Orgelmentoren
Aanmelden
Kosten € 35,00 p/p. Zie voor aanmelden en meer informatie www.klinkenderfgoed.nl.
Organisatie
Het mini-symposium wordt georganiseerd ter gelegenheid van de oprichting van de Stichting Klinkend Erfgoed Nederland (SKEN). In deze nieuwe stichting werkt een groot aantal organisaties samen, waaronder het College van Orgeladviseurs in Nederland, de Beheerders van Monumentale Kerkgebouwen, de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk, de Katholieke Klokken- en Orgelraad, de Commissie Orgelzaken Protestantse Kerken Nederland en de Vereniging van Orgelbouwers in Nederland. De stichting wordt onder meer geadviseerd en gesteund door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg.
Geef een reactie