De Josephkerk in Utrecht: klassiek ontwerp en nieuw gebruik

Locatie
Josephkerk

Datum/Tijd
• 25 maart 2017 van 00:00


Foto via: De werkgroep de Joseph

De Josephkerk aan de Draaiweg is een van de bedreigde kerken in Utrecht. Een werkgroep uit parochie en buurt zet zich in voor behoud en herbestemming van deze kerk. Ze organiseert op zaterdag 25 maart, vanaf 1330 tot 1800 een bijeenkomst bedoeld om het erfgoed van de kerk – interieur, exterieur, omgeving- in beeld te brengen. We denken dan ook na over de mogelijkheden van een nieuw gebruik, met respect voor het oorspronkelijk ontwerp en gaan met aanwezigen en deskundigen in gesprek.

De Joseph: interieur, exterieur en omgeving
De kerk uit 1901 is een ‘Gesamtkunstwerk’, een gebouw waarin in- en exterieur met elkaar en met de omgeving verbonden zijn. Het interieur bestaat uit twee belangrijke elementen: uit atelier Mengelberg de glaskunst van Willem en Otto (1905-1932) en het altaar van Friedrich (1913); daarnaast het houtsnijwerk, lambrisering, koorbanken en zijaltaren van Steph Uiterwaal uit 1951.

Het kerkgebouw is onderdeel van een breder ensemble van gebouwen, die de groei en ontwikkeling van stad en het katholiek leven representeren én uitdrukking zijn van artistieke vitaliteit.

De kerk is een gemeentelijk monument, het Friedrich Meyer-orgel is rijksmonument.

Foto via: De werkgroep de Joseph

De toekomst
De Joseph staat op de nominatie afgestoten te worden door de parochie maar wordt nog gebruikt voor kerkelijke vieringen; de voortzetting hiervan zou goed passen in een toekomstige multifunctionele invulling.

Op 25 maart fantaseren we over modern en toekomstgericht ontwerp, met respect voor cultuurhistorie, gebouw en interieur.

Wat kunt u op die middag verwachten:

– presentatie van Jaap Versteegh over Steph Uiterwaal, die tekent voor een groot deel van het interieur

– Casper Staal gaat in op de kerkelijke kunst in Utrecht, waaronder het atelier Mengelberg, verantwoordelijk voor het koor en de gebrandschilderde ramen;

– de architect Andreas Baumer heeft eerder nagedacht over de bouwkundige aanpassing van de Josephkerk; hij laat ons wat mogelijkheden zien.

– We gaan in gesprek: met de aanwezigen, met de rijksdienst voor het cultureel erfgoed, exploitanten van herbestemd erfgoed, lokale deskundigen, wijkinitiatieven.

– een expositie van fotografie geïnspireerd op de Josephkerk.

Met muziek, een drankje en een hapje.

Toegang gratis (donatie welkom) en opgeven ovv naam via dejosephutrecht@gmail.com. U ontvangt dan tzt het programma

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.