GRC/ HAN: Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren (LIER)

Locatie
• Online

Datum/Tijd
• 13 september 2018 van 13:15 - 21:30


Bijeenkomst Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren
Bijeenkomst LIER 2017 Foto: GRC/ HAN

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en het Gelders Restauratie Centrum organiseren vanaf 8 maart 2018, voor de derde keer, deze effectieve leergang. Hoofddoel is de deelnemers, in een multidisciplinaire, praktische, aanpak te leren historische waarden met de actuele eisen te verenigen.

Opzet LIER
Steeds vaker moet je bij de restauratie van cultureel erfgoed de vraag beantwoorden hoe je duurzaamheid en respect voor historische waarden kunt verenigen met succesvolle exploitatie. De leergang geeft daarop het antwoord. De kern is een bestaand en actueel restauratieproject. De deelnemers maken daarvoor, in multidisciplinaire teams, een innovatief restauratieplan, dat heel hoog dient te scoren op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. De leergang bestaat uit zeven bijeenkomsten. Topprofessionals leiden de teams door het hele restauratie- en innovatietraject. Daarna moeten de deelnemers hun oplossingen presenteren aan een toetsingscommissie en de eigenaar van het monument. De belangrijkste onderwerpen tijdens de leergang zijn historische waardebepaling, architectonische ingrepen en herbestemming, installaties, kosten, opbrengsten en financiering, bouwfysische constructies en isolerende materialen. Ook aan creatief en innovatief samenwerken, en wat dat concreet oplevert, wordt veel aandacht besteed. (Klik hier voor meer informatie over het complete programma.)

Commentaar van deelnemers
De leergang staat en valt natuurlijk bij de waardering van de deelnemers. Wij vroegen een aantal van hen naar hun mening. Wat alle deelnemers heel prettig vonden was de multidisciplinaire aanpak, die de noodzakelijke brede kijk oplevert om een restauratie anno 2017 succesvol te volbrengen. Daarnaast werden de module over creativiteit en innovatieve samenwerking en de grote kennis van de docenten gezien als sterke punten. Daniëlla van Sambeek is projectleider bij woningbouwcorporatie Volkshuisvesting Arnhem. Die heeft zo’n 1300 wooneenheden in beheer, waarvan een aantal monumenten. “De huurders van die monumenten hebben natuurlijk andere belangen dan wij, bij bijvoorbeeld de aanleg van systemen of isolatie. Dan helpt het als je een bredere kijk hebt opgedaan. Je leert enorm veel van elkaar; van de andere disciplines die in je team voorkomen.” Sterk punt van de leergang noemt zij ook de uitgebreide inleiding in de bouwfysica (licht, lucht, warmte, vocht en geluid). Ook Geoffrey van den Berg, die bij Bouwbedrijf Van de Ven in Veghel restauratie- en herbestemmingsprojecten leidt, beaamt dat de samenstelling van de teams je een breder blikveld geeft. “Mensen met andere disciplines hebben vaak een andere invalshoek. Dat dwingt je veel breder te kijken naar een project, waardoor je de toegevoegde waarde van andere oplossingen kunt zien.”

Aanpassingen voor 2018
Leergangleider Jos Nij Bijvank is blij met het commentaar van de deelnemers. “Anderen reageerden tijdens de evaluatie op eenzelfde manier,” zo zegt hij. “Ik denk dat de kracht van de leergang ligt in een combinatie van factoren. Het begint met het aanreiken van een gedegen basiskennis. Daarboven komen de kruisbestuiving/blikveldverbreding in de teams, en de toegenomen creativiteit, beslisvaardigheid en financieel inzicht. Dat maakt van de leergang een heel sterke combinatie.” Ook ziet hij verbeterpunten. “We zullen nadrukkelijk naar de samenstelling van de teams kijken. Eventuele lacunes in kennis in die teams zullen we goed bekijken en van buiten halen, voor zover binnen het kader van het programma. We blijven streven naar optimalisering; ook in 2018.”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.