Lezing Noord-Zuidlijn en vroegste geschiedenis van Amsterdam

Locatie
• Online

Datum/Tijd
• 25 februari 2017 van 00:00


De afgelopen November-lunchlezingen van Amstelodamum in Spui25 waren gewijd aan de vroegste geschiedenis van Amsterdam. De belangstelling was echter zo groot dat niet iedereen kon worden toegelaten. We hebben de archeologen Jerzy Gawronski en Ranjith Jayasena gevraagd of zij bereid waren hun verhaal nogmaals te vertellen. Op dit verzoek werd positief gereageerd, waarvoor we de archeologen zeer erkentelijk zijn.

De bijeenkomst vindt plaats op het Bodeplein (2e versieping) van het Stadsarchief.
De toegang is gratis, maar wel graag het verzoek om u aan te melden bij: j.boomgaard5@upcmail.nl. Naast leden zijn ook introducés van harte welkom!

Programma
12.00 – 12.30 uur: Inloop
12.30 – 13.15 uur: lezing Jerzy Gawronski, stadsarcheoloog: De Noord-Zuidlijn en de vroegste geschiedenis van Amsterdam
13.15 – 14.00 uur: lezing Ranjith Jayasena, archeoloog bij de Dienst Monumenten & Archeologie: Van boerennederzetting naar ambachtsnederzetting.

In het archeologisch onderzoek bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn in 2005-2010 stond de rivier de Amstel centraal. De diepe bouwputten gaven toegang tot de onderste lagen van de rivierbedding tot 12 m onder NAP. Daarmee kwam nieuwe informatie voorhanden over ontwikkelingen in het landschap en vooral de waterhuishouding vanaf 3.000 v. Chr. Deze spelen een cruciale rol in de vroege geschiedenis van Amsterdam.

Nu was er in 2.400-2.000 v. Chr geen sprake van een vaste nederzetting, maar eerder van geïsoleerde boerderijen. Op basis van archeologische voorwerpen uit het Rokin en Damrak lijkt de semi-permanente bewoning zich door te zetten vanaf 900 v. Chr (Bronstijd) tot 1.000 n Chr (vroege Middeleeuwen). Toen kwam hierin een kentering door drastische klimatologische en landschappelijke veranderingen. Het veen werd droger en toegankelijker en het IJ kreeg via de Zuiderzee een open verbinding met de Noordzee. De monding van de Amstel werd dè ideale plek voor een handelsnederzetting in een scheepvaartnetwerk. Volgens archeologische vondsten was een permanente nederzetting aan de Amstel kort voor 1.200 n. Chr een feit. Lang is aangenomen dat onze stad is ontstaan als een dorp van boeren van vissers, maar uit archeologisch onderzoek is gebleken dat het 13de-eeuws Amsterdam een nederzetting was van diverse ambachten en handelscontacten die tot ver over de huidige landsgrenzen reikten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.