Louwe Kooijmanslezing: Worlds of clay and worlds of timber

Locatie
Rijksmuseum van Oudheden (Tempelzaal)

Datum/Tijd
• 09 mei 2018 van 20:00 - 22:00


Op woensdag 9 mei 2018 mei vindt in het RMO de zevende Louwe Kooijmanslezing plaats. De spreker is de Hongaarse prof. dr. dr. h.c. Eszter Bánffy, archeologe en directeur van de Romeins-Germaanse commissie van het Duits Archeologisch Instituut. De lezing betreft het onderzoek naar de wortels van het neolithicum in Centraal Europa en heeft de titel: Worlds of clay and worlds of timber – The roots of the Early Neolithic in Central Europe.

datum: woensdag 9 mei 2018
aanvang: 20.00 uur (zaal en Museumcafé open vanaf 19.30 uur)
locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden
entree: gratis
aanmelden: vóór 7 mei 2018 via het aanmeldformulier op deze pagina
voertaal: de lezing is in het Engels

De Louwe Kooijmanslezing wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden en de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden. De lezing is ingesteld ter ere van het academisch afscheid van prof.dr. Leendert Louwe Kooijmans in juni 2008.

Werelden van klei en werelden van hout
Prof. dr. dr. Eszter Bánffy neemt ons mee naar de wortels van het Europese neolithicum op de Balkan. Daar vinden belangrijke economische en cognitieve ontwikkelingen plaats die de vroege boerensamenlevingen gestalte geven. Het is een wereld waarin materiële en symbolische expressie veelal in klei plaatsvinden. In de loop van het zesde millennium v. Christus ontstaat daaruit geleidelijk een nieuw neolithicum met de nadruk op hout en steen. Een succesformule die zich razendsnel over een groot deel van Europa verspreidt. De spreker belicht waarom juist hier deze belangrijke stappen plaatsvonden en hoe levenswijzen in materieel en symbolisch opzicht veranderden.

Gaarne vóór 7 mei aanmelden

Louwe Kooimanslezing 09 mei 2018_def

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.