Molenacademie: Molenbehoud in de praktijk

Locatie
Zeeburgerdijk 139

Datum/Tijd
• 05 november 2014 van 00:00


Het molenbehoud kent vele facetten. Zaken waar eigenaren, molenaars, vrijwilligers, ambtenaren en vele anderen mee te maken krijgen. Wat is goed onderhoud van molens, hoe financier je dat, hoe kun je de geschiedenis van molens in kaart brengen, wat is de bestemming van molens, om maar enkele voorbeelden te noemen. In de cursus molenbehoud in de praktijk krijgen deelnemers informatie over en inzicht in de verschillende aspecten van integraal molenbehoud.

Docent:
Leo Endedijk, directeur De Hollandsche Molen.

Doelstelling:
Moleneigenaren inzicht geven in wat er komt kijken bij de instandhouding van molens anno nu.

Niveau: inleidend

Welke onderwerpen komen aan bod?

1. Molenbehoud algemeen: waarom molens behouden, het huidige molenbestand in al zijn verscheidenheid, integrale aanpak molenbehoud, stakeholders.
2. Vormen van eigendom: molenstichtingen en -verenigingen, particuliere eigenaren, gemeentelijke molens, voordelen en nadelen, juridisch kader.
3. Wettelijk kader: bescherming van molens in historisch perspectief, de Monumentenwet 1988, molens op de rijkslijst c.q. provinciale en gemeentelijke monumentenlijst, omgevingsvergunning, wijziging bestemming monument.
4. Restauratie en onderhoud, de regelgeving: overzicht restauratieregelingen en instandhoudingsregeling Brim, provinciale en gemeentelijke subsidieregelingen.
5. Restauratie en onderhoud, de financiën : subsidies van rijk, provincies en gemeenten, subsidiabele en niet-subsidiabele kosten, Nationaal Restauratie Fonds, fondsenwerving, rol De Hollandsche Molen.
6. Molenbehoud en ruimtelijke ordening: de molenbiotoop: bedreigingen van de molenbiotoop, normering, regelingen via planologisch beleid.
7. Bestemming en herbestemming: vormen van herbestemming. Wat kan wel en wat kan niet.
8. De toekomst: Molenbehoud 4.0.

Voor wie?
Bestuursleden van molenorganisaties, particuliere moleneigenaren, gemeenteambtenaren verantwoordelijk voor instandhouding van molens.

Wanneer en waar?
Zie voor de actuele data het cursus overzicht. De cursus wordt gehouden van 10.30 tot 16 uur in het kantoor van de vereniging aan de Zeeburgerdijk 139 te Amsterdam.

De kosten van de cursusdag bedragen
€ 35 p.p. voor leden/lid-eigenaren en € 40 voor niet-leden, inclusief koffie/thee en lunch.