NOaA-lezingen 13 februari 2014

Locatie
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Datum/Tijd
• 13 februari 2014 van 10:00 - 12:30


De NOaA-lezingen van februari hebben dit keer een bijzonder thema. Onderwerp van de presentaties zijn de verschillende aspecten van de ‘Kenniskaart Archeologie’. De Kenniskaart Archeologie is een project van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en onderdeel van de verbeteracties naar aanleiding van de evaluatie van de archeologiewetgeving. Daarnaast zal deze ochtend de nieuwe Archeologiewebsite worden gelanceerd. Sprekers zijn: Bert Groenewoudt, Bjørn Smit, Michel Lascaris, Jan van Doesburg, Eelco Rensink en Noor Vos, allen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Programma:
10.00-10.10 Inleiding op de Kenniskaart Archeologie door Roel Lauwerier
10.10-10.30 Nieuwe NOaA en Oogst voor Malta – Bert Groenewoudt
10.30-10.50 Verwachtingen in lagen – Bjørn Smit
10.50-11.10 Verstoringen in kaart – Michel Lascaris
11.10-11.25 Koffiepauze
11.25-11.45 Waardenkaart in veelvoud – Jan van Doesburg
11.45-12.05 Best practices prospectie – Eelco Rensink
12.05-12.30 www.Archeologieinnederland.nl 13 feb live – Noor Vos

Discussie na iedere presentatie.

Samenvattingen:

  • Kenniskaart Archeologie

Welk beeld van ons verleden kunnen we destilleren uit al die honderden archeologische onderzoeksrapporten? En wat willen we nog weten? Hoe kunnen we de kans op archeologie in de Nederlandse bodem uitsplitsen naar periode en diepte? Hoe kunnen we de plekken waar bijvoorbeeld door de winning van zand of agrarische activiteiten geen kans meer is op archeologische resten in de bodem in kaart brengen om te voorkomen dat onnodig archeologisch onderzoek wordt gedaan? Kunnen we komen tot een betere afstemming van toekomstige archeologische waardenkaarten en kunnen we ze koppelen om over de gemeentegrenzen heen te kijken? Welke onderzoekstechniek is gezien de locatie en de te verwachten archeologie het meest geschikt om archeologische vindplaatsen op te sporen?

Al deze vragen zijn gericht op het maken van doelmatige keuzes in de archeologische monumentenzorg. De presentaties gaan in op de kennis (kaarten, leidraden, methodieken, etc.) die onder de noemer ‘Kenniskaart Archeologie’ wordt gegenereerd om deze keuzes te faciliteren. Het is een stand van zaken van de projecten die eind 2012 van start zijn gegaan en lopen tot 2016.

  • Archeologieinnederland.nl 13 feb live

De plek waar u deze praktische resultaten en producten uit de Kenniskaart Archeologie straks kunt vinden, is de nieuwe website www.archeologieinnederland.nl (nog niet live). U zult de 13e eerste zijn die de website online ziet! De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wil de website samen met u en het archeologische werkveld komende jaren verder ontwikkelen tot een breed gedragen portal Archeologie.

Voor wie:
De lezingen zijn voor iedereen toegankelijk

Kosten:
Er zijn geen kosten aan verbonden

Meer informatie:
Aanmelden en nadere informatie: Tessa de Groot, t.de.groot@cultureelerfgoed.nl. Zie ook www.noaa.nl en www.cultureelerfgoed.nl

Locatie:
Auditorium, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Smallepad 5, Amersfoort

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.