De Dienst Landelijk Gebied heeft op verzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzocht hoe de zorg voor cultureel erfgoed een groter onderdeel kan zijn binnen de bedrijfsvoering van de agrarische sector. Het onderzoek is uitgevoerd binnen het programma Levend Landschap, onderdeel van de Visie Erfgoed en Ruimte.
Kansen voor cultuurlandschap
Nederland bestaat voor 65% uit landbouwgrond. De agrarische sector is daarmee een belangrijke factor voor het landschap. Ontwikkelingen in de landbouw beïnvloeden ook de aanwezige landschapselementen, archeologische vindplaatsen en historische gebouwen. De agrarische sector wordt gestimuleerd om rekening te houden met deze waarden in hun bedrijfsvoering. Met de invoering van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie ontstaan (mogelijk) nieuwe kansen. Dit gebeurt bijvoorbeeld via ‘vergroeningseisen’ die aan inkomensondersteuning worden gesteld, of door het zogenaamde ‘plattelandsontwikkelingsprogramma’ (POP3).
Symposium 25 juni 2014
Op woensdagochtend 25 juni 2014 organiseert de RCE in samenwerking met Landschapsbeheer Nederland het symposium over Landschap en het Europese landbouwbeleid. Het symposium is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij GLB of POP3.
Gemeenschappelijk landschapsbeleid
De komende jaren start een nieuwe tranche van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Hiervoor komen vanuit Europa geldstromen beschikbaar. Het Europese beleid heeft grote consequenties voor de kwaliteit van het landschap. Impliciet wordt dus ook een gemeenschappelijk landschapsbeleid gemaakt. Het ochtendsymposium gaat over de kansen voor landschap binnen het Europese beleid.
Geef een reactie