RCE Archeologieplatform – Verder verdiepen in voedsel

Locatie
• Online

Datum/Tijd
• 17 maart 2022 van 14:00 - 17:00


Voedsel is niet alleen nodig om in leven te blijven. Het vormt een onmisbaar onderdeel van de cultuur. Zo kennen we de uitdrukking: ‘een mens is wat hij eet’. Als voedsel cultureel bepalend is, dan is de bereiding van dat voedsel en de manier waarop het genuttigd wordt dat zeker ook.

Voedsel en voedselbereiding gaat dus niet alleen over: welke dieren hielden ze en welke planten aten ze, maar ook over de kookpotten, de gerechten, de plaats waar werd gekookt en gegeten, de wijze van opslag van bederfelijke waar, het verstevigen van de onderlinge relaties en contacten, de taboes, etc.

In dit archeologieplatform gaan we samen op zoek naar wat nodig is om goed onderzoek te kunnen doen, en om meer te weten te komen dan we nu al doen, over voedsel en gerelateerde aspecten zoals voedselbereiding en consumptie.

Webinar

In het eerste deel van dit webinar buigen drie deskundigen zich over het onderwerp voedsel, elk vanuit hun eigen kennis en ervaring.

  • Laura Kooistra vraagt zich onder meer af wat gebeurt er als met de gegevens van een archeologisch onderzoek een verhaal moet worden verteld over hoe mensen in het verleden ‘boodschappen’ deden en eten bereidden? En, als moet worden achterhaald waar ze gegeten hebben? In deze lezing licht Laura een paar ‘ontdekkingen’ uit het boek Verandering van spijs toe.
  • Hans Huisman toont een palet aan onderzoekstechnieken waarmee vragen over voedsel beantwoord kunnen worden. In zijn ogen is een soortenlijstje niet het einde van een archeologisch onderzoeksrapport, maar juist een begin. Aan de hand van casestudy prehistorisch Swifterbant laat Hans zien welke proxy’s cruciaal zijn.
  • Manon Henzen betoogt dat historische kookboeken veel inspiratie bieden voor de keuken van nu. Hoe werden die recepten bereid en hoe smaakten de gerechten van eeuwen geleden? Voor een antwoord op deze vragen is een multidisciplinaire aanpak nodig, waarin de archeologie een belangrijke rol speelt. Manon deelt haar aanpak en ervaringen van het creëren van historische gerechten en nodigt uit om samen verder ’te koken’.

Workshop

Het tweede deel van dit archeologieplatform bestaat uit een digitale workshop waarin de deelnemers met elkaar in discussie gaan rond bepaalde onderzoeksvragen over voedsel.

Deze  discussiegroepen worden begeleid. Er is plaats voor maximaal 30 deelnemers, geef bij het aanmelden aan of u aan de workshop wil deelnemen. Let op: Vol is vol.

Aanmelden

De bijeenkomst vindt online plaats, maar aanmelden is wel noodzakelijk. Aanmelden kan via de knop hieronder.

Geef bij het aanmelden aan of u ook aan de workshop wil deelnemen.

U ontvangt dan een link om deel te nemen aan de online bijeenkomst.

Programma

Tijd     Onderdeel

13.50   Digitale inloop

14.00   Welkom en inleiding door Inge van de Jagt en Liesbeth Theunissen, RCE

14.05   Vondsten vertellen een verháál! Laura I. Kooistra

Vragen uit de chat

14.30   Meten van eten: het Swifterbant-dieet in vele proxy’s, Hans Huisman, RCE, RUG/GIA

            Vragen uit de chat

14.55   Korte pauze

15.00   Archeologie op je bord, Manon Henzen, Eet!verleden

          Vragen uit de chat

15.25   Afrondende discussie

15.45   Einde livestream en overstap naar vervolg in groepjes

16.00   Start workshops (max. 30 deelnemers)

16.55   Slotwoord en afsluiting van de workshops

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.