RCE: Interieurplatform – Beeldhouwwerk in het interieur

Locatie
Online en op locatie

Datum/Tijd
• 23 september 2022 van 13:30 - 17:00


Beeldhouwwerk vormt een belangrijk maar onderbelicht onderdeel van de decoratieve afwerking in monumentale interieurs. Of het nu gaat om stadhuizen, kerken, kastelen of de wat rijker afgewerkte woonhuizen, beeldhouwwerk komen we er in meerdere of mindere mate tegen. Het kan gaan om weelderig en sterk driedimensionaal beeldhouwwerk, maar bijvoorbeeld ook vlak reliëfwerk betreffen. Dit alles uitgevoerd in verschillende materialen, denk onder meer aan hout, natuursteen of stuc, al dan niet voorzien van een -kleurige- afwerking of verguldwerk.

In sommige interieurs maakt het onderdeel uit van een decoratieprogramma, in andere situaties hebben we te maken met gebeeldhouwde interieuronderdelen die uit een eerdere fase of zelfs een heel ander interieur afkomstig zijn. We komen beeldhouwwerk dan ook verspreid door de eeuwen heen tegen: van de late middeleeuwen tot en met de twintigste eeuw, uitgevoerd in verschillende stijlen. Bovendien zijn er uit de verschillende tijdvakken talloze meubelen die voorzien van gebeeldhouwde ornamenten.

Tijdens dit Interieurplatform zullen vijf sprekers vanuit verschillende invalshoeken ingaan op het belang en de waarde van beeldhouwwerk in het interieur. Ze geven inzicht in interessante vondsten en delen graag hun ervaringen en kennis met u.

Een beperkt aantal personen kan de bijeenkomst live bijwonen in het auditorium van de Rijksdienst. Voor online deelname geldt geen beperking. U kunt bij uw aanmelding aangeven waar uw voorkeur naar uit gaat.

De bijeenkomst kan (beperkt) live of (onbeperkt) online gevolgd worden. Dit kunt u bij uw aanmelding aangeven.

De bijeenkomst is gratis, maar aanmelden is wel nodig. U ontvangt een bevestiging per mail over uw wijze van deelname. Voor online ontvangt de link een/twee dag(en) van tevoren.

Programma

Tijd     Onderwerp

13.30   Welkom door dagvoorzitter

13.35   Schatgraven achter de voordeur: beeldhouwwerk en toegepaste kunst in interieurs uit de vroege twintigste eeuw

Rob Driessen, zelfstandig kunsthistoricus en gecertificeerd registertaxateur

13.55   Vragen & discussie

14.05   Verhalen aan de zoldering. De minutieuze restauratie van een Hansche stucwerkplafond van 1679

Jan Verbeke, conservator/restaurateur muurschilderingen & stuc

14.25   Vragen & discussie

14.35   Ontheemd erfgoed. De beeldhouwkunst van Jan Baptist Xavery (1697-1742)

Dennis de Kool, onderzoeker bij Risbo en buitenpromovendus Universiteit Utrecht

14.55   Vragen & discussie

15.05   Speakerscorner

15.15   Pauze

15.30   De betekenis van sculpturale interieurs. Enkele beschouwingen over de kring van graaf Lamoral von Thurn und Taxis in Brussel

Leon Lock, directeur, Low Countries Sculpture Society

15.50   Vragen & discussie

16.00   Van de belichting van laat-middeleeuwse beeldhouwwerken tot de ontwikkeling van een driedimensionale visuele cultuur

Aleth Lorne, zelfstandig restaurator/ onderzoeker gepolychromeerde beelden

16.20   Vragen & discussie

16.30   Afsluiting met aansluitend netwerkborrel

Aanmelden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.