Seminar Cultureel Erfgoed; een inclusief verhaal!

Locatie
Cultuurhuis De Vlugt

Datum/Tijd
• 23 mei 2022 van 13:30 - 18:00


Hoe kun je cultureel erfgoed gebruiken om mensen samen te brengen? Dat is een urgente vraag in tijden waarin juist cultureel erfgoed gebruikt wordt om verschillen te benadrukken. Waar cultureel erfgoed van iedereen zou moeten zijn, is men vaak bezig het toe te eigenen om de eigen identiteit te benadrukken.

Dat dit ook anders kan, bewijst de uitkomst van het Rebelah project. Een Europees project dat zich richtte op het vergroten van inclusiviteit (cultureel en religieus) in het volwassenenonderwijs en sociaal werk, door middel van het werken met cultureel erfgoed. In Nederland werd het project uitgevoerd door Storytelling Centre en het Centrum voor Religieus Erfgoed van Rijksuniversiteit Groningen.

We werkten twee jaar lang rondom vragen als hoe zorg je ervoor dat iedereen zich verbonden voelt bij cultureel erfgoed?, hoe kun je ervoor zorgen dat iedereen zich gelijkwaardig eigenaar voelt van dat erfgoed?, mag je het bestaande verhaal over het erfgoed bevragen? en hoe moedig je mensen aan om hun eigen narratief te plaatsen naast het bestaande narratief van dat erfgoed? 

Dit heeft geleid tot twee handboeken vol werkvormen voor trainers, sociaal werkers, docenten en (educatief) medewerkers van cultureel erfgoedinstellingen.

Graag delen we de uitkomsten van dit project met anderen die zich bezighouden met het inzetten van cultureel erfgoed in maatschappelijk werk of in het zo inclusief mogelijk maken van cultureel erfgoed. We gaan daar ook graag over in gesprek. Dat doen we op het Rebelah seminar op 23 mei, ’s middags in Cultuurhuis de Vlugt in Amsterdam. 

We nodigen je van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. 

Meld je aan via deze link. Mocht je vragen hebben, dan kun je ons mailen op info@storytelling-centre.nl

Nog even alles op een rijtje:

Wat: Rebelah seminar

Wanneer: maandag 23 mei

Tijd: 14.00 tot 17.00 (inloop vanaf 13.30 en borrel tot 18.00)

Toegang: gratis

Rebelah is een samenwerking tussen La Xixa (Sp), Fondacio Ibn Battuta (Sp), Elan Interculturel (Fr), Kepes (Hu), Storytelling Centre en Rijksuniversiteit Groningen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.