De stad en kerkenbouw in de late middeleeuwen

Locatie
Catharijneconvent Auditorium

Datum/Tijd
• 23 september 2016 van 00:00


Op vrijdag 23 september 2016 organiseert de Universiteit Utrecht in samenwerking met de Afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht, de Sectie Architectuur van de Onderzoekschool Kunstgeschiedenis en de KNOB een symposium over kerkenbouw in de middeleeuwen. Het symposium valt samen met de grote overzichtstentoonstelling Trots van de stad. De Utrechtse Domtoren in het Centraal Museum (25 juni t/m 2 oktober), waar tijdens het symposium ook een bezoek aan wordt gebracht.

Inhoud
In veel steden domineren de middeleeuwse kerken nog altijd het stadsbeeld, waarmee ze tot de meest tastbare en tot de verbeelding sprekende overblijfselen van deze periode behoren. Dit symposium besteedt vanuit verschillende historische disciplines aandacht aan de verbondenheid van de kerkenbouw met de opkomst van de steden. Wie waren de opdrachtgevers? Voor wie werd er gebouwd? Welke gevolgen hadden de bouwprojecten voor de lokale nijverheid en hoe was de bouw georganiseerd? Eveneens wordt gekeken naar de betekenis van het middeleeuws kerkelijk erfgoed voor de huidige stad. Op welke manier identificeren burgers zich nog met het kerkgebouw en wat is er nodig om de monumenten niet alleen in goede staat te houden, maar ook toegankelijk te houden voor publiek?

Programma samenvatting
10.00 Ontvangst en inleiding
10.45 Deel 1: Opdrachtgevers en financiering
12:15 Lunch
13.00 Excursie en bezoek Domtoren/Domplein/Centraal Museum
14.00 Deel 2: Economie en bouwpraktijk
15:30 Koffiepauze
16.00 Deel 3: Belang van de kerk voor de stad heden ten dage
17.00 Borrel

Bekijk hier het volledige programma en meld u alvast aan.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.