Studiedag ‘Slapen op Stand: Het Nederlandse Hemelbed, 1690-1730’

Locatie
Lokhorstkerk

Datum/Tijd
• 09 december 2021 van 10:00 - 17:00


Op 9 december 2021 organiseert de Afdeling Kunstgeschiedenis van de Universiteit Leiden een studiedag over het Nederlandse hemelbed in samenwerking met conservatoren van de Dienst van het Koninklijk Huis. Op deze dag zullen academici, conservatoren en restauratoren samenkomen om aandacht te schenken aan het Nederlandse hemelbed in de periode 1690-1730.

Herkomst en gebruik van hemelbedden

Deze belangrijke meubelen behoorden tot de meeste prestigieuze en kostbare onderdelen van het interieur maar de geschiedenis van het Nederlandse hemelbed wordt nauwelijks besproken in de literatuur, in tegenstelling tot die van Franse en Engelse bedden uit dezelfde periode. Bekend zijn de invloedrijke ontwerpen van de hofkunstenaar Daniël Marot (c.1660-1752) maar veel minder weten we over de makers, leveranciers en eigenaren van deze bedden alsmede de specifieke rituelen rondom deze bedden en hun positie in de slaapkamer. De herkomst en gebruik van de hemelbedden uit Nederlandse huizen zoals Kasteel Cannenburch, Kasteel Amerongen, Kasteel Heeswijk en de Menkemaborg bieden een uitgesproken kans om in te gaan op dit onderbelichte aspect van de Nederlandse meubel- en cultuurgeschiedenis.

Sprekers

Ine Castelijns (Dienst van het Koninklijk Huis); Alexander Dencher (Universiteit Leiden/Rijksmuseum, Amsterdam); Luc Eekhout (Kasteel Heeswijk); Miara Fraikin (Universiteit Utrecht/Katholieke Universiteit Leuven); Lodewijk Gerretsen (Kasteel Amerongen); Aagje Gosliga (Universiteit Leiden); Jorien Jas (Geldersch Landschap en Kasteelen); Suzan Meijer (Rijksmuseum, Amsterdam); Ida Stamhuis (voormalige directeur-conservator van de Menkemaborg, Uithuizen).

Moderatoren

Sara van Dijk (Rijksmuseum, Amsterdam); Jet Pijzel-Dommisse (voormalig conservator Kunstmuseum, Den Haag)

Aanmelden en meer informatie

Aanmelden kan via de button hieronder. Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met Alexander Dencher.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.