De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een forse impuls gegeven om groen erfgoed letterlijk en figuurlijk op de kaart te zetten. De kaart ‘groen erfgoed’ laat haarscherp zien hoe weinig groen erfgoed Nederland nog heeft. Veel relicten in oude boskernen, heggen en houtwallen die ernaar verwezen zijn reeds verdwenen door schaalvergroting in de landbouw of veranderd landgebruik.
Een wettelijke status om waardevolle groene elementen te beschermen is er niet en vaak worden ze gezien als ‘obstructieve beplanting’ of verdwijnen ze door verkeerd beheer.
Het behoud van wat nog rest moet de hoogste prioriteit krijgen, want Groen Erfgoed kent vele toepassingsmogelijkheden. Naast de cultuurhistorische waarden, behoud van biodiversiteit en genenbronnen vormt recreatie een belangrijk aspect. Sinds kort wordt ook steeds duidelijker dat landschapselementen als heggen, houtwallen en houtsingels een belangrijk onderdeel vormen voor duurzame landbouw.
Behoud van groen erfgoed vraagt inzet op diverse fronten. Op vier daarvan willen we tijdens het symposium Groen erfgoed LEEFT onze pijlen richten. Inventarisatie van cultuur-historische landschapselementen, het beheer, noodzakelijke wet- en regelgeving, en tot slot toepassingsmogelijkheden gebaseerd op kennis van vroeger.
Inspirerende sprekers leiden deze vier thema’s in. Zij zullen hun presentaties met praktijkvoorbeelden illustreren. Daarnaast is er ruim de tijd voor discussie en het uitwisselen van ervaringen.
Organisatie
Deze dag wordt georganiseerd door Stichting Heg&Landschap. Via onderstaande link kunt u zich aanmelden voor deelname aan dit symposium.
Tijd
Van 08.30 uur tot 17.00 uur
Napraten
onder genot van een drankje
Kosten
De kosten bedragen €75,- p.p. Hierbij is koffie en thee en een uitgebreide lunch inbegrepen
Programma
www.hegenlandschap.nl/hegenlandschap/_sitefiles/file/Uitnodiging%2023%20maart%202017-def.pdf
Inschrijving
www.hegenlandschap.nl/contact
Geef een reactie